Laura Codruța Kövesi

Laura Codruța Kövesi geboren als Laura Codruta Lascu (Sfântu Gheorghe, 15 mei 1973) is een Roemeens juriste. Voor zij de eerste Europees hoofdaanklager werd was zij van 2013 tot 9 juli 2018 de hoofdaanklager van het Roemeens Nationaal Anticorruptie Agentschap (DNA).

Laura Codruța Kövesi
Geboren15 mei 1973
Sfântu Gheorghe, District Constanța
Procureur-generaal bij de Hoge Raad van Cassatie en Justitie
Aangetreden2 oktober 2012
Einde termijnmei 2013
PresidentTraian Băsescu
VoorgangerIlie Botoş
OpvolgerTiberiu Nițu
hoofdaanklager bij het Nationaal Anticorruptie Agentschap
Aangetredenmei 2013
Einde termijn9 juli 2018
PresidentTraian Băsescu
Klaus Johannis
VoorgangerDaniel Morar
OpvolgerAnca Jurma (interim)
Europees hoofdaanklager
Huidige functie
Aangetredenoktober 2019
Portaal    Politiek

Daarvoor was zij van 2006 tot 2012 als procureur-generaal verbonden aan de Hoge Raad van Cassatie en Justitie (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ÎCCJ). Zij was daarmee de eerste vrouwelijke procureur-generaal en eveneens de jongste in de geschiedenis van Roemenië. Ze was ook de enige die deze positie tot het einde van haar termijn behield.[1]

Jeugd

Laura Kövesi is geboren als Laura Codruța Lascu in Sfântu Gheorghe. Ze deed in haar jeugd aan basketbal bij de club Mediaș in Sibiu en werd geselecteerd voor het nationale jeugdteam dat tweede werd tijdens het FIBA Europees kampioenschap voor vrouwen onder-16 in 1989.

Tussen 1991 en 1995 studeerde ze rechten aan de Babes-Bolyai Universiteit in Cluj-Napoca. In 2012 promoveerde Kövesi met een thesis over de aanpak van de georganiseerde misdaad.[2]

Codruța Lascu trouwde met Eduárd Kövesi, na hun scheiding in 2007 behield ze zijn achternaam.

Carrière

Tussen 15 september 1995 en 1 mei 1999 was Kövesi officier van justitie voor het hof in Sibiu.

Vanaf mei 1999 tot oktober 2006 leidde Kövesi het Agentschap voor onderzoek naar Georganiseerde Criminaliteit en terrorisme (DIICOT) in het district Sibiu.

Op 2 oktober 2006 werd zij voorgedragen door de minister van Justitie Maria Macovei om Ilie Botoş als procureur-generaal van het parket bij de Hoge Raad van Cassatie en Justitie op te volgen.

Direcția Națională Anticorupție (Nationaal Anticorruptie Agentschap)

In 2013 werd zij door de interim minister van Justitie én premier Victor Ponta in tweede instantie voorgedragen voor de positie van hoofdaanklager van het Direcția Națională Anticorupție (Nationaal Anticorruptie Agentschap) op advies van Basescu. Zowel Victor Ponta (PSD) alsmede de liberaal Crin Antonescu (PNL) waren in eerste instantie tegen, zij beschuldigde haar van politieke motieven. President Băsescu en het CSM hadden echter de eerdere kandidaat Ioan Irimie afgewezen.[3] Onder Kövesi's leiding kreeg het DNA de beschikking over meer financiële middelen en personeel en ging zij zich ook richten op de vervolging van hogere ambtenaren en politici.[4][5]

In 2016 werd haar termijn door de minister van Justitie Raluca Prună (regering Dacian Cioloș) verlengd vanwege de goede resultaten. In 2018 werd ze echter alsnog opgedragen te vertrekken door minister van Justitie Tudorel Toader (regering PSD/ALDE onder leiding van Viorica Dăncilă). Hij presenteerde een rapport met verschillende klachten en beschuldigingen met betrekking tot haar functioneren. In eerste instantie weigerde president Johannis zijn handtekening onder haar ontslag te zetten. Het Constitutioneel Hof oordeelde dat hij dit niet kon weigeren op grond van inhoudelijke oordelen, enkel op grond van rechtsgeldigheid.[6] Laura Kövesi is naar het Europees Hof van Justitie gestapt om haar ontslag aan te vechten.[7]

Nadat Victor Ponta zelf door het DNA werd aangeklaagd noemde hij Kövesi "een totaal onprofessionele aanklager die naam probeert te maken door het verzinnen van feiten rondom onwaarschijnlijke situaties van tien jaar geleden". Uiteindelijk werd hij vrijgesproken.[5]

Europees hoofdaanklager

Op 14 oktober 2019 werd ze benoemd tot eerste Europees hoofdaanklager van het Europees Openbaar Ministerie[8][9].

Controverses

Op 13 februari 2019 werd Laura Codruța Kövesi opgeroepen door het pas opgerichte Departement voor onderzoek naar Gerechtelijke overtredingen in een onderzoek naar misdaden in functie, omkoping en valse getuigenis.[10] Dit onderzoek volgde na een klacht van Sebastian Ghiță, een Roemeens politicus en zakenman die door de DNA was aangeklaagd voor corruptie maar wist te ontkomen aan zijn straf door naar Servië te vluchten.

Op 17 maart 2019, de dag dat ze ook officieel voorgedragen werd door het Europees Parlement voor de positie van Europees hoofdaanklager, werd ze nogmaals opgeroepen door hetzelfde Departement. Dit keer omwille van een andere beschuldiging, namelijk het aanvoeren van een georganiseerde groep aanklagers die op onrechtmatige wijze personen aanklaagde. Zij werd later door de hoge raad volledig vrij gesproken van deze beschuldigingen:[11] ze waren onduidelijk en onbewezen, alleen onderbouwd door de aangeklaagde Sebastian Ghiță zelf[12].

Verdiensten en onderscheidingen

  • 2016: Legioen van Eer de hoogste eer van de Franse Republiek aangeboden door de Franse ambassadeur in Boekarest, François Saint-Paul. De onderscheiding werd aangeboden voor grote toewijding en 'buitengewone moed' in de strijd tegen corruptie en voor haar maatschappelijke bijdragen.[1]
  • 2016: Orde van de Poolster aangeboden door de koning van Zweden voor haar strijd tegen corruptie in Roemenië.
  • 2016: Europeaan van het jaar, Reader's Digest.
  • 2015: prijs van de The Group of Social Dialogue
  • 2014: Moedige vrouwen van Roemenië prijs van de Amerikaanse ambassade.
  • 2012: De versiering Nationale Orde van de Ster van Roemenië in rang van ridder, uitgereikt door de president, Traian Băsescu.
  • 2011: Gedecoreerde officier van Nationale Orde van Verdienste aangeboden door de president van Frankrijk.
  • 2008: de "Cybercrime Fighter Award", oktober 2008, uitgereikt door McAfee Company, Verenigde Staten.
  • 2007 & 2011: Certificaat van waardering voor voortreffelijke hulp en ondersteuning namens de wetshandhavers van de geheime dienst van de Verenigde Staten, toegekend door de Verenigde Staten: directeur van de geheime dienst.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.