Viorica Dăncilă

Vasilica Viorica Dăncilă (Roșiorii de Vede, 16 december 1963) is een Roemeense politica en lid van de sociaaldemocratische PSD. Van januari 2018 tot november 2019 was zij, als eerste vrouw in de geschiedenis, premier van Roemenië.

Viorica Dăncilă
Geboren16 december 1963
Roșiorii de Vede, Roemenië
Politieke partijSociaaldemocratische Partij
PartnerCristinel Dăncilă
Premier van Roemenië
Aangetreden29 januari 2018
Einde termijn4 november 2019
PresidentKlaus Johannis
VoorgangerMihai Tudose
OpvolgerLudovic Orban
Portaal    Politiek

Eerder, in 2009, werd Dăncilă verkozen tot Europarlementariër en herkozen in 2014.[1] Van 2015 tot 2018 was ze tevens voorzitter van de Sociaaldemocratische Vrouwenorganisatie (OFSD) – de vrouwenbeweging binnen de PSD.

Loopbaan

Dăncilă studeerde af aan het Instituut voor Petroleum en Gas (thans een universiteit) in Ploiești. Zij begon haar politieke carrière in 1996 als lid van de PSD. Zij was toen nog lerares op een school in Videle en ingenieur bij aardoliemaatschappij Petrom. Vanaf 2000 werd ze binnen de partij actief, in eerste instantie binnen de vrouwenorganisatie van de partij, maar vanaf 2003 ook als raadslid van de gemeente Videle en als voorzitter van de PSD-afdeling van Videle. Van 2008 tot 2009 was ze raadslid van het district Teleorman. Daarna werd ze verkozen tot Europarlementariër.

Vrouwenbelangen

Van 2000 tot 2003 was Dăncilă voorzitter van de PSD-vrouwenorganisatie van Videle. In 2015 stelde de vrouwenorganisatie van de PSD een pact voor dat vrouwen moest beschermen tegen huiselijk geweld. Een en ander was geïnitieerd door Dăncilă tijdens een congres van de Sociaaldemocratische Vrouwenorganisatie (OFSD) in augustus 2015.[2] In oktober van datzelfde jaar werd zij verkozen tot voorzitter van deze OFSD. Zij stelde vervolgens aan de partijleiders voor om bij de volgende verkiezingen voor de kieslijst een quotum te hanteren van ten minste 30% vrouwelijke kandidaten. De partij ging hiermee akkoord.

Europarlementariër

In 2009 werd Dăncilă verkozen tot Europarlementariër namens de PSD binnen de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D). In 2014 werd ze herkozen. Ze was vicevoorzitter van de parlementaire commissie voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling, lid van de commissie Vrouwenrechten en Gendergelijkheid, en plaatsvervangend lid van de commissie voor Regionale Ontwikkeling.[1]

Premier

Op 17 januari 2018 werd Dăncilă door partijleider Liviu Dragnea voorgedragen als premier, nadat deze laatste het vertrouwen in haar voorganger Mihai Tudose had opgezegd.[3] Ze zou hiermee de derde premier binnen een jaar worden, nadat haar beide voorgangers en partijgenoten het vertrouwen van de partij verloren hadden. Dăncilă werd geïnstalleerd op 29 januari 2018 en werd daarmee de eerste vrouwelijke premier van Roemenië. Door de oppositie werd zij gezien als een kritiekloze volger van toenmalig partijleider Liviu Dragnea. Tijdens haar regeerperiode zette zij het beleid dat was ingezet door haar twee voorgangers met betrekking tot de hervormingen van het strafrecht voort. Op 24 juli werd zij door de partij voorgedragen als kandidaat voor de presidentsverkiezingen van november.[4] In augustus 2019 trok coalitiepartner ALDE zich terug uit de regering na onenigheid over de presidents kandidaat nominatie, ALDE wilde hun partijleider naar voren schuiven.[5] Een motie van wantrouwen op 10 oktober 2019 zorgde ervoor dat haar regering uiteindelijk viel. Op 4 november werd het premierschap overgenomen door Ludovic Orban van de Nationaal-Liberale Partij (PNL).

Op dinsdagavond 26 november 2019 nam Dăncilă onder druk ontslag als landelijk voorzitter van haar politiek partij de PSD. Een belangrijke reden waren de tegenvallende resultaten van de presidentiële verkiezingen in november 2019 waar zij het laagste aantal stemmen in 30 jaar voor de PSD kreeg[6].

Privé

Viorica Dăncilă is getrouwd met Cristinel Dăncilă, directeur van een Petrom-regio en voormalig gemeenteraadslid.[7] Ze hebben een zoon.[8]

Referenties

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.