Latijnse Keizerrijk

Het Latijnse Keizerrijk was een kruisvaardersstaat die van 1204 tot 1261 heeft bestaan. De staat werd gesticht na het veroveren van Constantinopel door kruisvaarders van de Vierde Kruistocht.

Imperium Romaniae
  1204  1261  
Kaart
Het Latijnse Keizerrijk met haar vazallen en de erfgenamen van het Byzantijnse Rijk. De grenzen zijn niet zeker. ca. 1204
Algemene gegevens
HoofdstadConstantinopel
TalenLatijn, Oudfrans (officieel), Grieks
Religie(s)Rooms-katholiek (officieel), Orthodoxe Kerk
Regering
RegeringsvormMonarchie
StaatshoofdKeizer

Geschiedenis

Nadat de kruisvaarders Constantinopel ingenomen hadden tijdens het beleg en val van Constantinopel en de keizer Alexius V verdreven hadden, werd Boudewijn van Vlaanderen op 9 mei 1204 tot eerste Latijnse keizer van Constantinopel uitgeroepen en op 16 mei in de Hagia Sophia gekroond. Met Paus Innocentius III werkte hij samen om een eind te maken aan het Groot Schisma. Veel kon Boudewijn als keizer niet verwezenlijken, want reeds in april van het volgende jaar viel hij in handen van de Bulgaren.

In 1261 heroverde de keizer van Nicea Constantinopel, waarmee het Latijnse Keizerrijk ten einde kwam; hierna werd het Byzantijnse Rijk voortgezet.

Keizers

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.