Lasius neglectus

Lasius neglectus is een pas sinds 1990 bekende mierensoort. De kolonie werd gevonden in Boedapest.

Lasius neglectus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hymenoptera (Vliesvleugeligen)
Familie:Formicidae (Mieren)
Geslacht:Lasius
Ondergeslacht:Lasius
Soort
Lasius neglectus
Van Loon, Boomsma en Andrasfalvy, 1990
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Lasius neglectus op Wikispecies
Portaal    Biologie
Insecten

Sindsdien is deze op meerdere plaatsen in Europa gevonden, zoals in Jena, Gent, Warschau en Gloucestershire, en wordt deze als plaag beschouwd.[1] De verspreiding lijkt vooral plaats te vinden via de verkoop van potgrond.

Een kolonie kan wel 10 tot 100 keer meer mieren hebben dan de meer voorkomende soorten mieren. Een kolonie bestaat uit meerdere met elkaar verbonden nesten met veel koninginnen. Doordat de mieren kunnen intelen, kan er uit één nest een enorme kolonie ontstaan. In een kolonie, gevonden in Spanje, die zich uitstrekte over zo'n 14 hectare, konden de onderzoekers een inschatting maken van zo'n 35.500 koninginnen, gevonden onder stenen aan de oppervlakte.[2] Echter na het nemen van grondmonsters werd het aantal koninginnen geschat op 360.000 en het aantal werkmieren op 800 per m². Het totaal aantal mieren voor de hele kolonie zou wel 112 miljoen bedragen. Omdat de mieren van een kolonie familie van elkaar zijn, gedragen ze zich niet territoriaal.

Ze eten kleine ongewervelden en honingdauw van bladluizen. Net als de Amerikaanse vuurmieren zijn ze dol op elektriciteit.[3]

In de zomer van 2009 is door de European Invertebrate Survey – Nederland (EIS-Nederland; gelieerd aan het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden) onderzoek verricht op enkele Nederlandse locaties naar het mogelijke voorkomen van de plaagmier. Hierbij kon worden bevestigd dat de soort zich gevestigd heeft in Leiden, Wassenaar, Katwijk aan Zee, Son en Maastricht.[4]

Ze lijken veel op de gewone zwarte mier, echter hun gedrag is anders, vooral de sociale structuur in een kolonie.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.