Ringsnavelmeeuw

De ringsnavelmeeuw (Larus delawarensis) is een middelgrote meeuwensoort die een algemene verschijning is in Noord-Amerika.

Ringsnavelmeeuw
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie:Laridae (Meeuwen)
Geslacht:Larus
Soort
Larus delawarensis
Ord, 1815
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Ringsnavelmeeuw op Wikispecies
Portaal    Biologie
Vogels

Kenmerken

Deze meeuw lijkt wel wat op de stormmeeuw maar hij heeft een gele snavel en groengele poten. De snavel heeft een zwarte ring, waar de vogel zijn naam aan ontleent.

Verspreiding en leefgebied

De soort broedt voornamelijk in Canada vanaf Newfoundland tot aan de Rocky Mountains. 's Winters is hij in het zuidelijke deel van de VS en in Mexico aan te treffen.

De soort telt twee ondersoorten:

  • L. d. albertaensis: centraal Canada en de noordelijk-centrale en noordwestelijke Verenigde Staten.
  • L. d. californicus: de noordwestelijke Verenigde Staten.

De Ringsnavelmeeuw als dwaalgast in Europa

De Ringsnavelmeeuw is de laatste decennia in toenemende aantallen in (West) Europa vastgesteld, waarbij het eerste geval zich in Groot-Brittannië manifesteerde (maart 1973). Inmiddels zijn in Groot-Brittannië grote aantallen ringsnavelmeeuwen vastgesteld en wordt deze niet meer beoordeeld door de Britse zeldzaamhedencommissie. De eerste ringsnavelmeeuw werd in Nederland vastgesteld in 1986, ook in België is de soort vastgesteld. De dwaalgasten komen hoogstwaarschijnlijk van de oostkust van de Verenigde Staten. De in Nederland vastgestelde exemplaren waren vrijwel alleen volwassen vogels, behalve de onvolwassen in het voorjaar van 2004 bij Groningen. Er waren ook twee vogels die lang ter plaatse bleven, één bij Goes en één bij Tiel, die bleven een aantal winters achterelkaar terugkomen.

Zie de categorie Larus delawarensis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.