Maasland (Noord-Brabant)

Het Maasland, ook wel Maaskant genoemd, is een streek ten oosten van 's-Hertogenbosch en ten zuiden van de Maas.

Het kwartier Maasland in de historische Meierij van Den Bosch

Dit gebied was, als Kwartier van Maasland, tot aan het einde van de 18e eeuw een van de vier kwartieren van de Meierij van 's-Hertogenbosch.

Het gebied bestaat uit de volgende plaatsen: Alem, Berghem, Berlicum, Dinther, Empel, Geffen, Gewande, Heesch, Heeseind, Heeswijk, Kessel, Kruisstraat, Lith, Lithoijen, Loosbroek, Maren, Maren-Kessel, Nuland, Nistelrode, Oss en Rosmalen. De hoofdstad was Oss. Naar het oosten toe grensde het aan het Land van Ravenstein, dat niet tot de Meierij behoorde. Naar het westen toe was er de Langstraat, die ook niet bij de Meierij hoorde doch onder sterkere Hollandse invloed stond. In het zuiden lag het Kwartier van Peelland.

Het dialect dat in delen van de streek gesproken wordt, is het Maaslands.

Maasland had veel te lijden van overstromingen van de Maas, die echter ook vruchtbare weidegrond verschaften. Dit leidde tot een bloeiende veeteelt en deze leidde in de loop van de negentiende eeuw tot industrialisatie in de vorm van exportslachterijen en margarinefabrieken. De vleesverwerkende fabrieken van Hartog en Zwanenberg (waaruit in 1923 Organon ontstond) kwamen op, en de fabrieken van Jurgens en Van den Bergh voor kunstboter (tegenwoordig margarine geheten) waren ondernemingen van wereldformaat. Deze bedrijven trokken weer bedrijven aan voor aanverwante producten en diensten waardoor gedurende de negentiende eeuw Oss is uitgegroeid tot een belangrijke industriestad.[1]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.