Z33

Z33 is een provinciaal centrum voor actuele kunst en vormgeving in Hasselt.

Kunstencentrum Z 33 gezien vanaf het poortgebouw begijnhof
Kunstencentrum Z33 te Hasselt gezien vanaf het Begijnhofplein

Toelichting

Kunstencentrum Z33 ontstond in 2002, op initiatief van de Provincie Limburg, uit het Provinciaal Centrum voor Beeldende Kunsten – Begijnhof.

Z33 startte in 2002 met een nieuwe, projectgerichte en multidisciplinaire werking, waarbij de grensgebieden tussen actuele kunst en vormgeving het uitgangspunt vormen. De artistieke tentoonstellingsprojecten die Z33 creëert en presenteert duiden maatschappelijke ontwikkelingen en wetenschappelijke fenomenen.
Z33 presenteert zich als een kunstencentrum en niet als een museum. Z33 initieert, produceert en toont tijdelijke tentoonstellingen, zonder een permanente collectie.

Sinds 2006 wordt de werking van Z33 structureel ondersteund door de Vlaamse Gemeenschap binnen het Kunstendecreet. De middelen van de Vlaamse Gemeenschap maken een bovenlokale artistieke werking en publiekswerking mogelijk. Z33 ontvangt ongeveer 30.000 bezoekers op jaarbasis.

Locatie

De naam Z33 is een afkorting van het adres: Zuivelmarkt 33. Z33 is gehuisvest in het voormalige begijnhof te Hasselt, waar in 1958 een museale vleugel de ommuurde site vervolledigde. In 2017 is er een renovatie van het bestaande gebouw en aansluitend daarop een uitbreiding gepland langs de Bonnefantenstraat naar een ontwerp van architecte Francesca Torzo. Zij ontwierp een sober en ingehouden gebouw dat zich inpast in het historisch stadsweefsel. Met respect voor het verleden sluit het ontwerp aan op de baksteenarchitectuur van zowel de begijnhofsite als op de bestaande tentoonstellingsvleugel. In het nieuwe ontwerp krijgt het centrum een toegang via de Bonnefantenstraat en zal uitgeven op de geplande heringerichte begijnhoftuin. Het geheel is begroot voor 8,5 miljoen euro.[1]

Tentoonstellingen

Z33 toont elk jaar drie grote en drie kleinere tentoonstellingsprojecten. Enkele grote tentoonstellingen uit het verleden zijn "Designing Critical Design" (2007), "1% Water" (2008).

Noten

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.