Krusader

Krusader is een bestandsbeheerprogramma met twee vensters voor KDE, vergelijkbaar met Midnight Commander en Total Commander.

Krusader
Krusader schermafdruk
OntwikkelaarKrusader Krew
Recentste versie2.7.0 
(13 mei 2018)
StatusActief
BesturingssysteemWindows, Mac, Linux en Unix
CategorieBestandsbeheerder
LicentieGPL
Versiebeheeranongit.kde.org
Website(en) Projectpagina
Portaal    Informatica
Vrije software
Krusader op Debian Sarge met de Gnome window manager
Krusader-1.60.0 / KDE 3.41 op Apple Mac OS X

Kenmerken en mogelijkheden

Compressieformaten worden behandeld alsof het directory's zijn, vergelijkbaar met de gecomprimeerde mappen van Windows XP en hoger. De ondersteunde compressieformaten zijn ACE, arj, bzip2, gzip, ISO, lha, rar, rpm, tar en ZIP. Er is ondersteuning voor netwerkprotocollen met KIO bijvoorbeeld SMB, fish, FTP. Krusader bevat ook een FTP-client, een zoekfunctie, een viewer en editor, synchronisatie van bestanden, vergelijken van de inhoud van bestanden en mount/umount.

Een bestandsbeheerder met twee vensters (commanderstijl) is ook gekend als een Orthodox file manager (OFM).

Krusader heeft geen KDE-windowmanager nodig om te werken op de computer, maar Krusaders natuurlijke omgeving is KDE, omdat het afhangt van de diensten die geleverd worden door de KDE-bibliotheken en Qt. Dit betekent dat Krusader werkt met GNOME, AfterStep, Xfce en andere windowmanagers wanneer de noodzakelijke bibliotheken aanwezig zijn. Dit is geen probleem meer sinds apt-get deze afhankelijkheden automatisch kan oplossen.

Ondersteunde besturingssystemen:

Andere informatie:

  • Talen: in een twintigtal talen vertaald waaronder het Nederlands.
  • Grootte: 4 MB.

Geschiedenis

Krusader is ontstaan in mei 2000 en is gemaakt door Shie Erlich and Rafi Yanai, omdat Total Commander niet beschikbaar was voor Linux. Erlich en Yanai hebben voor de Qt toolkit en KDevelop gekozen om deze software te schrijven. Zij hadden een eerste Krusader-website aangemaakt, een tijdje later is Dirk Eschler de webmaster geworden. Eschler was in staat om Krusader een betere website te geven. Krusader-M1 (Milestone 1) was de eerste preview-uitgave van Krusader voor KDE2 (Kleopatra 1.91), hiervan is echter de broncode verloren gegaan.

Het Krusader-project groeide steeds verder en sinds 2005 is er internationaal collectief met 10 Krusader Krew-leden: Shie Erlich, Rafi Yanai, Dirk Eschler, Richard Holt, Heiner Eichmann, Frank Schoolmeesters, Csaba Karai, Jonas Bähr, Matej Urbancic en Vaclav Juza.

In juli 2008 verscheen Krusader 2.0.0 bèta "Phoenix Egg", de eerste KDE4-release van het programma en tevens de eerste release met experimentele ondersteuning voor Windows.

Zie ook

Handboek

Zie de categorie Krusader van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.