Bestandssynchronisatie

Bestandssynchronisatie is een proces in de informatica waarbij twee bestanden aan elkaar gelijkgesteld worden. Men gaat aan de hand van bepaalde regels automatisch bestanden laten synchroniseren zodat deze op twee of meerdere plaatsen hetzelfde zijn.

Vroeger deed men dit werk vaak manueel, met behulp van floppydisks of een optische schijf. Sinds de komst van het internet is het echter veel eenvoudiger om dit via het netwerk te doen. Niet veel later kwamen de eerste programma's uit en tot op heden wordt dit principe nog altijd toegepast.

Werking

Synchronisatie begint bij het kiezen van de te synchroniseren mappen. Langs de ene kant is er de bronmap en langs de andere kant de doelmap. Daarna kan men eventueel enkele regels opzetten. Voorbeelden hiervan zijn filters voor te kiezen welk type bestanden overgeslagen moeten worden, of men kan er bijvoorbeeld voor kiezen om verborgen bestanden mee over te zetten. Tot slot kan men, afhankelijk van het programma, het synchronisatieproces onmiddellijk laten lopen of een schema opstellen.

Sommige programma's laten de gebruiker toe om meer dan twee mappen te synchroniseren. Als men dit echter manueel wil doen, kan men best twee synchronisatieprocessen starten, een tussen de eerste en de tweede map en daarna een tussen de tweede en de derde.

Soorten

Er zijn verschillende soorten synchronisaties:

Synchronize
Met deze optie wordt de inhoud van twee mappen gelijk gehouden.
Echo
Nieuwe en gewijzigde bestanden worden van de bronmap naar de doelmap gekopieerd. Hernoemde en verwijderde bestanden in de bronmap worden in doelmap ook hernoemd of verwijderd.
Contribute
Nieuwe en bijgewerkte bestanden worden van bronmap naar de doelmap gekopieerd. Er worden geen bestanden verwijderd uit de doelmap als dit in de bronmap wel gebeurd is.

Toepassingen

Onbewust past een heel groot deel van de computergebruikers dit principe toe. De meeste gebruikers maken af en toe back-ups van tekstbestanden of foto's. Hierbij passen ze ook synchronisatie toe. Vaak worden de bestanden dan opgeslagen op een externe harde schijf of optische schijf.

Maar ook professioneel is dit zekere handig. Als je als team aan een project moet werken is het mogelijk dat de ene persoon na verloop van tijd aan een andere versie werkt dan een andere persoon. Als dit niet in het oog gehouden wordt, kan dit leiden tot grote problemen.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.