Kruipganzerik

De kruipganzerik (Potentilla anglica) is een vaste plant uit de rozenfamilie (Rosaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als algemeen voorkomend en stabiel of toegenomen. De soort komt van nature voor in West- en Midden-Europa en van daaruit verspreidt naar Noord-Amerika en Nieuw Zeeland. Kruipganzerik is een kruising van vijfvingerkruid met tormentil. Het aantal chromosomen is 2n = 56.

kruipganzerik
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Rosales
Familie:Rosaceae (Rozenfamilie)
Geslacht:Potentilla (Ganzerik)
Soort
Potentilla anglica
Laichard. (1790)
Afbeeldingen kruipganzerik op Wikimedia Commons
kruipganzerik op Wikispecies
Portaal    Biologie

De plant wordt 10 - 20 cm hoog en vormt 20 - 70 cm lange, behaarde, liggende stengels, die op de knopen wortels vormen. De plant vormt een 1 cm dik rizoom. De handvormig samengestelde wortelbladeren zijn meestal vijftallig, maar kunnen ook drietallig zijn. De tot 4 cm lange, omgekeerd-eironde blaadjes hebben 4 - 7 tanden. De middelste tand van het eindblaadje steekt niet buiten de naburige uit. De kort (1 - 2 cm) gesteelde stengelbladeren hebben kleine steelblaadjes. Die van de onderste stengelbladeren zijn tweespletig gevingerd.

De kruipganzerik bloeit van juni tot in augustus met goudgele, 14 - 18 mm grote bloemen. De bloem heeft vier of vijf kroonbladen, die twee keer zo lang zijn als de kelkbladen. Aan de voet van de kroonbladeren zit een oranje vlek. Een bloem vormt 20 - 50 vruchtjes, die een schijnvrucht vormen.

De vrucht is een schijnvrucht met nootjes.

De plant komt voor op vrij natte tot vochtige grond langs sloten en bospaden, in grasland en op dijken.

Namen in andere talen

  • Duits: Niederliegendes Fingerkraut
  • Engels: Trailing tormentil, Creeping cinquefoil
  • Frans: Potentille anglaise, Potentille d'Angleterre
Zie de categorie Potentilla anglica van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.