Krimpje

Krimpje is de benaming voor een specifiek type koop- of huurwoning (dan ook wel arbeiderswoning of woningwetwoning genoemd) die in Nederland werd gebouwd voor landarbeiders in het kader van de Landarbeiderswet van 1918. Woningen van het krimpjestype kenmerken zich door hoge voorgevels onder zadeldak met enkele meters achter de voorgevel een aflopende uitbouw aan de zijkant (analoog aan de krimpen in bijvoorbeeld de Oldambtster boerderij). Net als de overige landarbeiderswetwoningen stonden ze op een 'plaatsje'; een stukje eigen grond waar de landarbeider een moestuin kon aanleggen.

Krimpjes in het Groningse dorp Zeerijp

Krimpjes werden met name veel gebouwd in de provincies Groningen en Friesland (waar ze vaak '(boeren)spultsjes' werden genoemd). Mogelijk vanwege de gelijkenis werden ze soms ook wel keuterijtjes genoemd.[1] Veel van deze woningen verrezen in de jaren 1920 en 1930. In latere decennia werden dergelijke huizen vanwege de beperkte ruimte vaak vergroot, zodat ze niet altijd meer als 'krimpje' herkenbaar zijn. Enkele krimpjes zijn aangewezen als rijksmonument.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.