Koraaljuffer

De koraaljuffer (Ceriagrion tenellum) is een libel van de familie van de waterjuffers. Het is een van de weinige bijna volledig rode juffers, vandaar ook de naam. Het is vooral een zuiderse soort, die vrij zeldzaam tot zeldzaam in België en Nederland voorkomt.

Koraaljuffer
Koraaljuffer
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam:Hexapoda (Zespotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Odonata (Libellen)
Onderorde:Zygoptera (Juffers)
Familie:Coenagrionidae (Waterjuffers)
Geslacht:Ceriagrion (Koraaljuffers)
Soort
Ceriagrion tenellum
((de Villers, 1789)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Portaal    Biologie

Naamgeving en etymologie

Syn.: -
Nl: Koraaljuffer
Fr: Agrion délicat, petit agrion rouge
En: Small Red Damselfly
De: Späte Adonisjungfer

Beschrijving

Imago

De koraaljuffer is een kleine tot middelgrote juffer, lengte tot 34 mm. Het achterlijf is volledig helder rood, zonder opvallende tekening. Het borststuk is donker met een smalle gele schouderstreep of -streepjes. De poten zijn eveneens donkergeel tot rood.

Het pterostigma is iets langer dan breed, één vleugelcel lang, en lichtroodgekleurd.

Larve

De larve van de koraaljuffer is te herkennen door haar opvallend korte en brede staartlamellen, met een spitse top. In tegenstelling tot de meeste waterjuffers, zijn die staartlamellen niet dwars gedeeld. Het vangmasker is ruitvormig, iets langer dan breed.

Vliegtijd

Parende koraaljuffers

Juni tot september.

Gedrag en voortplanting

De dieren vormen meestal een tandem voor de paring en de eileg.

Habitat

De koraaljuffer vraagt een zeer specifiek voortplantingsbiotoop: ondiep, zuiver en stilstaand of licht stromend water met een rijke veenmossenvegetatie, bij voorkeur in een bosrijke omgeving als bescherming tegen de koude . De soort is dan ook typisch voor hoogvenen, voedselarme vennen en kwelwaterbeekjes.

Verspreiding en voorkomen

De koraaljuffer is vooral een soort van het Middellands Zeegebied. Ze is minder algemeen in West-Europa.

Nederland en België liggen bijna op de noordelijke grens van het verspreidingsgebied, daarom is ze hier vrij zeldzaam tot zeldzaam. Ze komt vooral voor op zandgronden. Ze is wat algemener in Drenthe.

De koraaljuffer blijkt wel bij de sterkste stijgers voor wat betreft het aantal waarnemingen de laatste jaren. Mogelijk heeft dit te maken met de algemene temperatuurstijgingen in West-Europa.

Verwante en gelijkende soorten

Koraaljuffer mannetje

De koraaljuffer heeft geen nauwe verwanten binnen hetzelfde geslacht in België en Nederland.

Enkel de vuurjuffer (Pyrrhosoma nymphula), ook een soort van de waterjufferfamilie, kan voor verwarring zorgen. Deze is echter niet egaal rood, maar zwart getekend, en heeft zwarte poten en een zwart pterostigma. De vuurjuffer is veel algemener dan de koraaljuffer, en komt in veel verscheidener biotopen voor. De vuurjuffer vliegt ook reeds in april, maar in juni en juli kunnen beide soorten gevonden worden.

Bedreigingen en bescherming

De koraaljuffer wordt gekenmerkt op de Belgische Rode Lijst (libellen) als ‘zeldzaam’. Ze wordt niet vermeld op de Nederlandse Rode Lijst (libellen). De soort lijkt de laatste jaren meer frequent voor te komen, althans in België.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.