Koper(II)nitraat

Koper(II)nitraat is het koperzout van salpeterzuur, met als brutoformule Cu(NO3)2. De stof komt voor als een blauw kristallijn poeder, waarvan de hydraten goed oplosbaar zijn in water en ethanol. De stof is, ook als hydraat, zeer hygroscopisch: de kristallen lossen uiteindelijk op in het water dat aan de lucht wordt onttrokken.

Koper(II)nitraat
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule van koper(II)nitraat
Koper(II)nitraat-kristallen (hydraat)
Algemeen
Molecuulformule
     (uitleg)
Cu(NO3)2
IUPAC-naamkoper(II)nitraat
Molmassa187,5558 g/mol
SMILES
[N+](=O)([O-])[O-].[N+](=O)([O-])[O-].[Cu+2]
InChI
1S/Cu.2NO3/c;2*2-1(3)4/q+2;2*-1
CAS-nummer3251-23-8
EG-nummer221-838-5
PubChem18616
BeschrijvingBlauw kristallijn poeder
Vergelijkbaar metkoper(II)sulfaat
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
Gevaar
H-zinnenH272 - H302 - H315 - H318
EUH-zinnengeen
P-zinnenP220 - P280 - P305+P351+P338
Hygroscopisch?ja
MAC-waarde0,1 mg/m³
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestandvast
Kleurblauw
Dichtheid3,05 g/cm³
Smeltpunt(ontleedt) 256 °C
Goed oplosbaar in(hydraten) water, ethanol
Waar mogelijk zijn SI-eenheden gebruikt. Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal    Scheikunde

Het anhydraat bezit een orthorombische kristalstructuur, de hydraten een trigonale.

Synthese

Koper(II)nitraat wordt bereid door reactie van metallisch koper met geconcentreerd salpeterzuur:

Hierbij ontstaan bruine dampen, die wijzen op de vorming van stikstofdioxide. Dit ontstaat doordat het vrijgekomen stikstofmonoxide (NO) bij de reactie reageert met zuurstof uit de lucht:

Salpeterzuur is op basis van standaard redoxpotentialen het enige minerale zuur dat koper kan oxideren.

Het kan ook bereid worden door reactie van koper met distikstoftetraoxide. Dit is evenwel een minder gangbare synthesemethode.

Toepassingen

Koper(II)nitraat wordt, zoals de meeste nitraten, gebruikt als oxidator. In de organische synthese wordt het in combinatie met azijnzuuranhydride gebruikt als een effectief reagens voor de nitrering van aromatische verbindingen.

Daarnaast kent het ook toepassingen als corrosie-inhibitor, flotatiemiddel en kleurstof. Het wordt soms toegevoegd in boorvloeistoffen en gebruikt bij de synthese van koper(II)oxide.

In de analytische chemie kan het gebruikt worden in een Cu/Cu2+-elektrode. Door deze elektrode via een zoutbrug met kaliumnitraat als elektrolyt te scheiden van de meetoplossing kan de elektrode als goedkope referentie-elektrode gebruikt worden. Hoewel de potentiaal niet exact gedefinieerd is, is de potentiaal stabiel genoeg om tijdens een potentiometrische titratie gebruikt te worden.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.