Klassiek Centraal

Klassiek Centraal is een Vlaamse vereniging zonder winstoogmerk gewijd aan de bevordering van klassieke muziek in Vlaanderen, Brussel en Nederland. Het webmagazine is uitgegroeid tot een van de meest gelezen websites over klassieke muziek in het Nederlandstalige gebied. Onder meer door de jaarlijkse Uitreiking Gouden Label, werd Klassiek Centraal een referentie in het internationale klassieke muzieklandschap.

Oprichting

De initiatiefnemer Ludwig Van Mechelen, schreef sinds 1989 recensies over klassieke cd’s, klassieke concerten en opera in Antwerpen en Brussel. Dit onder meer voor het weekblad 't Pallieterke.

De vereniging begon in juni 2006 met een webkrant voor klassieke muziek: 'Klassiek Centraal'. Het werd op maat gemaakt van de voormalige Antwerpse socio-culturele webstek Den Brabo dat Klassiek Centraal technisch ondersteunde. De eerste activiteiten die belangstelling wekten, waren de Haydn-Biënnale in Mechelen (najaar 2006) en de petitie voor de redding van het Brussels Conservatorium. Via Klassiek Centraal werden 3.000 handtekeningen verzameld voor deze succesvolle petitie.

Groei

Om het webmagazine in het leven te houden, wordt, naast de bijdragen van de initiatiefnemer, een beroep gedaan op vrijwillige medewerkers. Sinds januari 2010 kan een beroep gedaan worden op bekende namen uit de klassieke muziek in Vlaanderen, met name de componist Luc Brewaeys die in juni 2011 ere-redacteur werd, een ere-titel die ook postuum blijft; muziekhistoricus Michel Dutrieue, Milo Derdeyn tot december 2015), Lucrèce Maeckelbergh, Guido Defever en Viviane Redant. De groei trok later eveneens Erna Metdepenninghen aan, een van de bekendste operacritici in Europa, Philippe Grisar, Jacqueline Van Rooij (NL) en Matthias De Bel. Er worden ook jonge krachten ingezet. Zo werd Tim De Backer sinds januari 2013 co-hoofdredacteur, Gommaar Elst en Yarrid Dhooghe (musicoloog) zijn de jongste medewerkers.

Het aantal lezers nam sinds de oprichting fors toe, met name nadat het culturele tijdschrift Muziek & Woord van de VRT verdween en de berichtgeving over kunst in het algemeen en klassieke muziek in het bijzonder in de dagbladpers en weekbladen van langsom minder werd.

Sinds december 2015 is Klassiek Centraal partner van BRAVA TV.

'Klassiek Centraal' is een nieuwsbron voor klassieke muziek, zowel voor wat betreft recensies over cd's en over uitvoeringen, alsook via de activiteitenkalender. Er wordt tevens aandacht geschonken aan ballet en opera. Boeken gerelateerd aan muziek worden eveneens regelmatig besproken.

Gouden Label

In 2009 riep Klassiek Centraal een kwaliteitslabel in het leven, onder de naam Gouden Label. Dit label wordt hoofdzakelijk toegekend aan cd's, maar ook aan succesvolle live-uitvoeringen van klassieke muziek, opera of ballet, aan festivals van klassieke muziek, en zelfs aan tentoonstellingen en boeken in verband met klassieke muziek. Sinds 2012 wordt er een Gouden Label Carrière en een Gouden Label Aanmoediging uitgereikt en sinds 2014 kent men ook het Gouden Label Management toe. De eerste persoon die dit ontving was Jan Briers. Van de uitreiking hiervan wordt een jaarlijks evenement gemaakt, telkens in de maand juni op de derde zondag.

De eerste Uitreiking Gouden Labels vond plaats in het Kasteel d'Ursel (2009) waarop volgden de Academiezaal Sint-Truiden (2010), de Gotische Zaal van het Stadhuis van Brussel (2011), het Provinciehuis Antwerpen (2012), Stadsschouwburg Mechelen (2013 en 2015), NTGent (2014). 19 juni 2016 bestaat Klassiek Centraal 10 jaar en dat wordt met onder meer een feestcompositie van Wim Henderickx en een feestrede door Leo Samama gevierd in de Arenbergschouwburg in Antwerpen. Het House of Music (Sint-Petersburg) werkt als partner aan deze viering mee. In de loop der jaren werd het Gouden Label van Klassiek Centraal door de internationale pers vergeleken met de Nederlandse Edison Klassiek, de Duitse Echo Preise en de Franse Diapason d'Or.

Catgorieën Gouden Label

Het Gouden Label van Klassiek Centraal is opgedeeld in verschillende categorieën.

Jaarlijks weerkerend CD/DVD (max. 10) - Podium (5): symfonisch, kamermuziek, recital, opera & muziektheater, ballet & kunstdans - Boek - Carrière

Om de twee of meer jaar Management - Project - Festival - Aanmoediging - Tentoonstelling

Het 'Gouden Label' werd onder meer toegekend aan cd's of concertuitvoeringen geleid door Ton Koopman, René Jacobs, Philippe Herreweghe, William Christie, Iván Fischer en (bij zijn afscheid) aan de sterdanser van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, Alain Honorez. Andere Gouden Labels werden toegekend aan Jo Haazen, Eliane Rodrigues, Vitaly Samoshko, Pieter Wispelwey het Brussels Philharmonic, het Vlaams Radio Koor, Liebrecht Vanbeckevoort, Jan Brokken, La Petite Bande, Barend Schuurman en vele anderen.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.