Klaas van der Meulen (schipper)

Klaas van der Meulen (It Heidenskip, 20 juli 1907 - Stavoren, 7 juli 1973) was een bekende skûtsjeschipper. Hij won het allereerste kampioenschap van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) in 1945 en heeft later nog drie maal de kampioenstitel behaald. Hij staat op een vierde plaats in het Vleugelklassement (rangschikking aller tijden) van de SKS, meteen na de legendarische Ulbe Zwaga, Lodewijk Meeter en Douwe Jzn. Visser.

Klaas van der Meulen
Algemene informatie
GeborenIt Heidenskip
Nationaliteit Nederland
Beroepberoepsschipper

Biografie

Klaas van der Meulen is een zoon van Keimpe van der Meulen, vrachtvaarder en eveneens een bekend skûtsjesiler. Klaas ging al op jonge leeftijd van school om zijn vader te helpen op het schip. Ze gebruikten hun skûtsje niet alleen voor vrachtvaart, maar ze woonden er ook in met het hele gezin.

Na de oprichting van de SKS in 1945 werd de eerste kampioenswedstrijd gehouden in Langweer. Klaas van der Meulen kwam als eerste over de eindstreep. Hij is later ook nog kampioen geworden in 1947, 1951 en 1954.

In de beginjaren van het SKS-skûtsjesilen werd er aan de wedstrijden deelgenomen door particuliere (beroeps)schippers. Klaas van der Meulen zeilde toen met het skûtsje van zijn schoonvader Taeke Salverda. Later werden de skûtsjes overgenomen door plaatselijke commissies en werd het skûtsjesilen een strijd tussen deelnemende dorpen. Klaas van der Meulen werd toen schipper op Sneek (1956 - 1957), de Súdwesthoek (1958 - 1961) en Lemmer (1963 - 1964).

Klaas van der Meulen kon niet altijd even goed overweg met de eigenaren-commissies en besloot in 1965 om een eigen skûtsje te kopen, dat gebouwd was in 1912 op Scheepswerf De Pijp in Drachten. Met dat skûtsje ging hij deelnemen aan het SKS-skûtsjesilen voor zijn woonplaats Woudsend. Hij eindigde meestal in de middenmoot.

Op 7 juli 1973 is Klaas van der Meulen overleden na een hartaanval tijdens de SKS-wedstrijd op het IJsselmeer bij Stavoren. Hij viel overboord en is door zijn zoon Taeke weer uit het water gehaald. Hij is als schipper opgevolgd door zijn zoons Keimpe, Taeke en Ype.[1]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.