Kehl

Kehl is een plaats in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, gelegen in het Ortenaukreis. De stad telt 36.089 inwoners.[1]

Kehl
Stad in Duitsland

Situering
Deelstaat Baden-Württemberg
LandkreisOrtenaukreis
RegierungsbezirkFreiburg
Coördinaten48° 34 NB, 07° 49 OL
Algemeen
Oppervlakte75,06 km²
Inwoners (31-12-2018[1])36.089
(481 inw./km²)
Hoogte139 m
BurgemeesterToni Vetrano (CDU)
Overig
Postcode77694
Netnummers07851, 07854 (Goldscheuer)
KentekenOG, BH, KEL, LR, WOL
StadKernstad en 10 stadsdelen
Gemeentenummer08 3 17 057
Websitekehl.de
Locatie van Kehl in Ortenaukreis
Portaal    Duitsland

Geografie

Kehl heeft een oppervlakte van 75,06 km² en ligt in het zuidwesten van Duitsland. In het westen wordt Kehl begrensd door de Rijn, die daar de natuurlijke grens met Frankrijk vormt. Aan de overzijde van de Rijn ligt Straatsburg. Door de nabijheid van Straatsburg is het Frans een gebruikelijke taal in Kehl, die veel op straat gehoord wordt.

Geschiedenis

Na de capitulatie van Straatsburg (1681) werd Kehl een Franse vesting. Deze werd in 1815 ontmanteld.
Na de Tweede Wereldoorlog werd de plaats door de Fransen bezet en tussen 1949 en 1953 door Frankrijk in etappes teruggegeven aan West-Duitsland.

Cultuur

Kehl en Straatsburg delen de Tuin van de Twee Oevers (Duits: Garten der Zwei Ufer, Frans: Jardin des Deux Rives). Deze tuin is in 2004 geopend als onderdeel van de Landesgartenschau, een tuinbouwtentoonstelling. Om de twee oevers wederzijds bereikbaar te maken is de Passerelle des deux Rives (Duits: Brücke der zwei Ufer of ook Passerelle des deux Rives, Frans ook: Passerelle Mimram) aangelegd, een markante voetgangers- en fietsersbrug die is ontworpen door architect Marc Mimram.

Verkeer en vervoer

Kehl kent een bus- en een tramverbinding met Straatsburg. De tramdienst is vrij regelmatig, met op werkdagen overdag vier trams per uur van en naar Kehl Bahnhof. De treinverbinding tussen Kehl en Straatsburg is minder regelmatig.

Geboren

Zie de categorie Kehl van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.