Jules Sedney

Jules Sedney (Paramaribo, 28 september 1922) is een Surinaams politicus.

Premier Sedney van Suriname wordt in 1973 op Schiphol begroet door Minister Geertsema

Sedney studeerde Economie aan de Universiteit van Amsterdam en was daarnaast lid van de Vereniging Ons Suriname. In 1956 promoveerde hij daar, waarna hij terugkeerde naar zijn moederland en ging werken bij de in 1957 opgerichte Centrale Bank van Suriname (CBvS).

Na de parlementsverkiezingen van 25 juni 1958 werd hij namens de NPS minister van Financiën in het kabinet-Emanuels. In 1963 werd Sedney president van de in dat jaar opgerichte Nationale Ontwikkelings Bank (NOB).

De ontevreden NPS-er Just Rens richtte in 1967 de Creoolse Progressieve Nationale Partij (PNP) op die bij de verkiezingen in dat jaar drie zetels kreeg in de Staten. Ook anderen, al-dan-niet voormalige NPS-ers, sloten zich aan bij de PNP zoals Sedney, Hans Prade en Frank Essed.

Bij de verkiezingen van 24 oktober 1969 haalde het PNP-blok (PNP, KTPI, PSV en PBP), acht van de 39 zetels. Het VHP-blok (VHP, Actiegroep en SRI) kreeg negentien zetels, de NPS elf zetels, en de PNR een zetel. Hoewel in de daaropvolgende VHP-PNP regering het VHP-blok dus veel meer zetels had dan het PNP-blok werd niet VHP-leider Jagernath Lachmon, maar Sedney premier van Suriname en minister van Algemene Zaken. Bij die keuze zal de opgelopen spanningen tussen de Hindoestaanse en Creoolse bevolkingsgroepen hebben meegespeeld. Lachmon werd uiteindelijk voorzitter van de Staten.

Kabinet

In november 1969 werd het volgende kabinet beëdigd:

Ministerie Minister

Algemene Zaken

Jules Sedney (PNP)
(tevens premier)

Arbeid en Vakbondswezen

August Biswamitre (PNP)

Binnenlandse Zaken

Ferdinand Karsowidjojo (SRI)

Bouwwerken, Verkeer en Waterstaat

Rudy Goossen (PNP)

Financiën

Harry Radhakishun (VHP)

Economische Zaken

Just Rens (PNP)

Justitie en Politie

Jnan Adhin (VHP)

Landbouw, Veeteelt en Visserij

Ramsewak Shankar (VHP)

Mijnbouw, Bosbouw en Domeinen
(Opbouw)

Frank Essed (PNP)

Onderwijs en Volksontwikkeling

Radjnarain Nannan Panday (VHP)

Ontwikkeling Binnenland
(Districtsbestuur en Decentralisatie)

Cyrill Ramkisor (Actiegroep)

Sociale Zaken

Toyabali Ahmadali (VHP)

Volksgezondheid

Rudi Vonsee (PSV)

Bij de verkiezingen van 1973 was Nationale Partij Kombinatie (NPK) de grote winnaar. De NPK bestond uit de NPS, de PNR, de PSV en de KTPI. De NPK behaalde 22 van de 39 zetels in de Staten van Suriname en de overige 17 zetels gingen naar de VHP, zodat de PNP van premier Jules Sedney geen enkele zetel kreeg.

In 1980 volgde Sedney de heer V.M. de Miranda op als president van de CBvS. In 1983 nam hij ontslag toen hij in conflict kwam met Desi Bouterse. Sedney weigerde mee te werken aan een verdachte Colombiaanse lening van 50 miljoen dollar die mogelijk te maken had met drugs en hij vluchtte naar Nederland. Henk Goedschalk, zijn opvolger bij de CBvS, had waarschijnlijk minder moeite met dergelijke handelingen want vrij snel daarna was er een door hem goedgekeurde lening van 200 miljoen Amerikaanse dollar met een dubieus karakter.

Voor de terugkeer van Sedney in 1989 naar zijn moederland zou hij een 'herenakkoord' met Bouterse hebben gesloten waarbij hem werd toegezegd dat hij met rust gelaten zou worden.

Bibliografie

  • Het werkgelegenheidsaspect van het Surinaamse tienjaren plan (Amsterdam 1955: Drukkerij en Uitgeverij S.J.P. Bakker; proefschrift Universiteit van Amsterdam)
  • Kiezen en delen. Kritische analyse van het kiesstelsel en inrichting van de staat (Paramaribo 1980)
  • De toekomst van ons verleden. Democratie, etniciteit en politieke machtsvorming in Suriname (Paramaribo 1997) (tweede, volledig herziene druk, Paramaribo 2010: VACO Uitgeversmaatschappij)

Zie ook

Voorganger:
W.G.H.C.J. Smit
Minister van Financiën
1958 - 1963
Opvolger:
J.A. Pengel
Voorganger:
A.J. May
Premier van Suriname
1969 - 1973
Opvolger:
H.A.E. Arron
Zie de categorie Jules Sedney van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.