Josephoartigasia monesi

Josephoartigasia monesi is een zeer groot fossiel knaagdier ter grootte van een stier. Het knaagdier, voor zover bekend het grootste dat ooit geleefd heeft, had een geschat gewicht van 350 kilogram. Het leefde, als onderdeel van de tijdens het Tertiair evolutionair succesvolle Megafauna, tijdens het Plioceen en Vroeg-Pleistoceen in het tegenwoordige Zuid-Amerika.

Josephoartigasia monesi
Fossiel voorkomen: Vroeg-Plioceen tot Vroeg-Pleistoceen
Josephoartigasia monesi
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia
Onderorde:Hystricomorpha
Familie:Dinomyidae
Geslacht:Josephoartigasia
Soort
Josephoartigasia monesi
Rinderknecht & Blanco, 2008
Portaal    Biologie
Zoogdieren

Beschrijving

De josephoartigasia monesi wordt verwant verondersteld aan de zeldzame pacarana, de enige nog levende soort uit de familie Dinomyiadae. Deze soort weegt slechts 15 kilo, terwijl de josephoartigasia monesi een lengte kon bereiken van zo'n drie meter. Ook zou het reuzenknaagdier lijken op de capibara, het grootste nog levende knaagdier. De vermoedelijke habitat van het dier waren regenwouden, die destijds in het huidige Uruguay de oevers van de Rio de la Plata bedekten. Vermoedelijk gebruikte het dier zijn grote tanden in zijn 53 centimeter lange schedel om roofdieren als sabeltandkatten en carnivore loopvogels van zich af te houden.

Fossiele vondst

De schedel van dit knaagdier werd al in 1987 gevonden door een amateurpaleontoloog, maar werd pas begin 2008 gepubliceerd. De verrassing was groot, omdat de nieuw gevonden soort zeker tweemaal zo groot moet zijn geweest als de eerder gerapporteerde grootste knaagdieren.

Naam

De soort werd genoemd naar de stichter van Uruguay, José Gervasio Artigas, en kreeg als toevoeging monesi als eerbetoon aan paleontoloog Álvaro Mones.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.