Megafauna

De term megafauna duidt een groep zeer grote (zoog)dieren in een bepaald gebied aan. In het geologische tijdvak Pleistoceen had ieder continent zijn eigen megafauna. Bij de overgang van Pleistoceen naar Holoceen, ten tijde van de laatste ijstijd, stierf op de meeste continenten de megafauna uit. Er wordt wel een verband gelegd tussen het uitsterven en de opkomst van de moderne mens. Dit zou ook verklaren dat de megafauna van Afrika en Zuid-Azië nog steeds bestaat: de mens heeft zich in deze gebieden ontwikkeld en de dierenwereld heeft zich dus op de mens kunnen instellen.

Vergelijking skelet Iers Reuzenhert en Mammoet

Megafauna van Noord-Amerika

De megafauna van Noord-Amerika is goed bekend door de asfaltmeren bij La Brea, Californië. De bekendste soorten zijn de sabeltandkatten Homotherium en Smilodon, de reuzenwolf, de holenleeuw, de Amerikaanse mammoet, de mastodont, grondluiaards, de bizon, de reuzenpekari, Amerikaanse kamelen, de reuzengier Teratornis, glyptodonten en het paard. Alleen de bizon heeft het overleefd, de overige soorten zijn ongeveer 10.000 jaar geleden uitgestorven. Het paard is heringevoerd door Spanjaarden rond 1500, zie Cloviscultuur.

Megafauna van Australië

De megafauna van Australië omvat de buidelleeuw Thylacoleo, de buidelwolf, de beerachtige planteneter Diprotodon, reusachtige kangoeroes van het geslacht Procoptodon, de reusachtige varaan Megalania en de loopvogel Dromornis.

Megafauna van Eurazië

De bekendste vertegenwoordigers van de Euraziatische megafauna zijn de wolharige mammoet, de wolharige neushoorn, de holenbeer en het reuzenhert Megaloceros giganteus.

Megafauna van Afrika

De meeste dieren van de Afrikaanse megafauna bestaan nog steeds. Voorbeelden zijn de Afrikaanse olifant, neushoorns, nijlpaarden, de giraffe, de kafferbuffel en de leeuw.

Megafauna van Zuid-Azië

Net als in Afrika bestaan de meeste dieren van de Zuid-Aziatische megafauna nog steeds. Voorbeelden zijn de Aziatische olifant, neushoorns, buffels als de gaur en de tijger. Bepaalde soorten zijn wel uitgestorven, bijvoorbeeld de reusachtige mensaap Gigantopithecus.

Megafauna van Madagaskar

De megafauna van het eiland Madagaskar omvat enkele maki-soorten ter grootte van een orang-oetan zoals Megaladapis en olifantsvogels. De migratie van de mens naar Madagaskar heeft een duidelijk verband met de uitsterven van de megafauna.

Megafauna van Nieuw-Zeeland

Vogels domineerden vroeger Nieuw-Zeeland en de megafauna omvat dan ook reusachtige vogels als de moa's en Haasts arend. De migratie van de mens naar Nieuw-Zeeland heeft een duidelijk verband met de uitsterven van deze dieren.

Megafauna van Zuid-Amerika

Ook in Zuid-Amerika kwamen grote, niet-vliegende vogels voor, de zogenaamde schrikvogels. Onder andere de Paleopsilopterus was hier een soort van. Van de megafauna komen onder andere de capibara en de [[]]. In Zuid-Amerika kwam ook het grootste landroofdier ooit voor, de Arctotherium angustidens was een berensoort die voornamelijk vlees at.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.