Jeroen Geurts

Jeroen Johan Guillaume Geurts (1978) is hersenonderzoeker en hoogleraar Translationele Neurowetenschappen bij Amsterdam UMC. Hij is hoofd van de afdeling Anatomie & Neurowetenschappen in hetzelfde instituut en bekleedt tevens de functie van hoogleraar aan de University of Calgary in Canada. Hij was voorzitter (2013-2015) van het kennisplatform De Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en is directeur en oprichter van stichting Brein in Beeld. Geurts werd op 1 januari 2017 bestuursvoorzitter van ZonMw en lid van de raad van bestuur van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, met portefeuille gezondheidsonderzoek en medische wetenschappen.

Jeroen Geurts bij de NIBI conferentie

Hersenonderzoek

Hij studeerde neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam en deed tijdens zijn opleiding onder meer onderzoek naar de zenuwaandoening amyotrofe laterale sclerose (ALS). Hij verdiepte zich verder in de klinische neurowetenschappen. Na zijn studie promoveerde hij cum laude aan de Vrije Universiteit op onderzoek naar grijzestofbeschadigingen bij de ziekte multipele sclerose (MS). Hij werkt nog steeds hoofdzakelijk aan MS.

Geurts maakt voor zijn onderzoek gebruik van de combinatie van moderne beeldvorming (MRI) met weefselonderzoek na overlijden van de patiënt. De combinatie van MRI en weefselonderzoek maakte het mogelijk om beschadigingen in de grijze stof van MS-patiënten beter te bestuderen en in beeld te brengen, waardoor er nu gekeken kan worden naar het effect van deze afwijkingen op het functioneren van de patiënt, met name op het gebied van cognitieve achteruitgang. Als resultaat van dit onderzoek opende hij met collega-neuroloog Bernard Uitdehaag in 2016 het Nationaal Expertise Centrum Cognitie bij MS. Geurts' team doet tegenwoordig veel onderzoek naar neurale netwerken. Als hoofd van de afdeling Anatomie & Neurowetenschappen en van de onderzoekssectie Klinische Neurowetenschappen van de afdeling Anatomie & Neurowetenschappen van Amsterdam UMC, leidt Geurts een groep onderzoekers die allen werken aan deze en gerelateerde vraagstukken. Ook werkt hij nauw samen met de Nederlandse Hersenbank.

Vertaling van wetenschap naar de maatschappij

Naast zijn wetenschappelijke werk houdt Geurts zich bezig met het vertalen van wetenschap naar een breder publiek. In 2007 verscheen ‘Over de Kop: fascinerende vragen over het brein’, een boek over hersenen en hersenonderzoek, dat hij samen met zijn collega's Wim van de Grind, Dick Swaab en Victor Spoormaker schreef. In augustus 2009 verscheen zijn tweede boek 'Kopstukken: gesprekken met bekende wetenschappers over hersenen en bewustzijn'. Hij schreef regelmatig artikelen, opiniestukken en columns in dagbladen en magazines. Hij geeft lezingen over het brein door het land en is terugkerende gast bij Radio 1, en 3FM waar hij commentaar geeft op de actualiteit van het hersenonderzoek. In de zomer van 2010 richtte hij met twee collega's Stichting Brein in Beeld (BiB) op. BiB beschikt over een netwerk van wetenschappers die zich bezighouden met het vertalen van wetenschap naar een breder maatschappelijk kader en met het aanscherpen van de publieke opinie. Dit gebeurt o.a. via de organisatie van lezingen en debatavonden of via het schrijven van columns en krantenberichten over specifieke neurofilosofische thema's als bewustzijn, religie en vrije wil. In 2012 werd Geurts geïnstalleerd bij De Jonge Akademie van de KNAW en in 2013 werd hij verkozen tot voorzitter van deze prestigieuze organisatie. In 2015 verscheen zijn nieuwste boek 'Het Zingende Paard: een dialoog over voortreffelijkheid', geschreven in samenwerking met filosoof Harm van der Gaag. In 2017 publiceerde het duo hun tweede dialoog: 'Een reusachtig schip: dialoog over leiderschap en democratie'. Het jaar daarvoor, in 2016, publiceerde Geurts 'Letter to my students or how to become a good scientist', een oproep aan jonge mensen om actief in het leven te staan en zelf keuzes te maken. Tussen 2016 en 2019 was hij columnist bij het NRC Handelsblad. Hij gaf openbare colleges bij de Universiteit van Nederland.[1]

Prijzen

In 2017 won Geurts de Ammodo KNAW award.[2] Eerder won hij de Trofee voor de Wetenschap[3] van Hersenstichting Nederland.

Zie ook

Bibliografie

  • Een reusachtig schip: dialoog over leiderschap en democratie (2017) uitg. Prometheus | Bert Bakker, Amsterdam, ISBN 978-90-4463-3276
  • Letter to my students: or how to become a good scientist (2016) uitg. Vesuvius, Amsterdam, ISBN 978-90-8659-737-6
  • Het zingende paard: een dialoog over voortreffelijkheid (2015) uitg. Prometheus | Bert Bakker, Amsterdam, ISBN 978-90-3514-335-7
  • Kopstukken: gesprekken met bekende wetenschappers over hersenen en bewustzijn (2009) uitg. Scriptum, Schiedam, ISBN 978-90-5594-665-5
  • Over de kop: fascinerende vragen over het brein (2007) uitg. Scriptum, Schiedam, ISBN 978-90-5594-530-6 (met medewerking van Willem Alexander van de Grind, Dick Frans Swaab en Victor Spoormaker)
  • Grey Matters!: MR imaging and histopathology studies of the grey matter in multiple sclerosis (2005) uitg. Printpartners Ipskamp, Enschede, ISBN 90-9019575-0 (proefschrift)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.