Jenevermuseum (Eeklo)

Het Jenevermuseum is een museum in de Oost-Vlaamse stad Eeklo dat de geschiedenis van het jeneverbrouwen belicht.

Jenevermuseum Eeklo

Geschiedenis van jeneverstokerij Van Hoorebeke

De eerste distilleerderij (1500-1778)

Na verschillende oorlogen, verhuisde ene Pieter III naar Eeklo. Hij was afkomstig uit een brouwersfamilie en wilde deze stiel voortzetten. Hij brouwde een drank met graan, alcohol en jeneverbessen. Deze drank sloeg aan bij de bevolking.

1779-1815

Zijn zoon, Jan-Frans, hielp zijn vader al van kleins af. Hij droomde van een eigen zaak. Zo ontstond de eerste distilleerderij. Deze droom maakte hij waar totdat de Fransen het hele land bezetten en alle rogge van de streek opeisten. De distilleerderij overleefde dit echter en kon zich terug herstellen. Op een winterdag brandde de distilleerderij om onbekende redenen helemaal af tot er niets van overbleef.

De tweede distilleerderij (1816-1866)

Diens zoon, Bernard, bouwde de tweede distilleerderij. Bernards zoon, Felix, liet een grote molen bouwen. Bij hem kwam de toekomstige koning, Leopold II, langs om de distilleerderij te bezoeken.

De derde distilleerderij (1867-1913)

Felix bouwde een distilleerderij die op stoom werkte. Zo ontstond de derde distilleerderij.

1914-1949

Tijdens de oorlog maakte de bezetter een eind aan de distilleerderij door alles mee te nemen wat ze maar wilden. Georges, het neefje van Felix, zette zich weer aan het werk, zodat de Van Hoorebekes opnieuw jenever konden distilleren.

Jeneverhuis

Geschiedenis tot leven

Het Jenevermuseum Van Hoorebeke, het bijbehorende winkeltje en het Druppelkot werden in 1991 in de vroegere jeneverdistilleerderij tussen de Boelare en de Pastoor De Nevestraat opgericht. Het Jeneverhuis Van Hoorebeke brengt de bewogen geschiedenis van dit lekkere drankje in de streek van Eeklo opnieuw tot leven. Het Jeneverhuis laat de bezoeker proeven van een eeuwenoude familietraditie. De gerestaureerde opslagruimte brengt het verleden levendig naar voor. In het Jenevermuseum zijn, behalve een groep vrijwilligers, ook twee mensen tewerkgesteld.

Jenever stoken volgens oude traditie

Het gebruikte productieproces bij Jeneverhuis Van Hoorebeke kent een jarenlange traditie volgens volgende stappen:

  1. Men laat de gerst kiemen en droogt het daarna.
  2. De rogge en de gekiemde gerst worden tot meel vermalen.
  3. Het zetmeel in het graangemaal wordt versuikerd in water.
  4. De gist wordt toegevoegd: suiker zet zich om in alcohol.
  5. De alcohol wordt in het mengsel gescheiden van de niet-vluchtige stoffen door distillatie.
  6. Het stookafval of de spoeling wordt gebruikt als veevoeder ...
  7. ... en daaruit volgt dan weer mest om het land te bevruchten.
  8. De boer teelt de gerst en de rogge.

Het gebouw

Het resterende deel van de voormalige jeneverstokerij Van Hoorebeke, de enige Belgische jeneverstokerij op basis van jeneverbessen, maakte deel uit van de voormalige stoomstokerij, voorheen gelegen achter het thans verdwenen huis van de familie Van Hoorebeke in Boelare. Het brouwershuis aan de straat werd gesloopt waarna het nog bestaande gedeelte van de oude stokerij werd omgevormd tot het huidige jenevermuseum. Het bewaarde gebouw vormt zodus slechts een deel van het oorspronkelijke complex, en werd volgens het kadasterarchief gebouwd in 1893-1984 in opdracht van Edmond Van Hoorebeke. Een ingemetselde steen naast de middelste deur vermeldt “ Van Hoorebeke 1867”. Deze zou afkomstig zijn uit de achtergevel en werd bij de restauratie en herbestemming van het gebouw verplaatst naar de voorzijde van dit langgerekt gebouw in eclectische stijl met in totaal 17 traveeën en één bouwlaag onder een leien zadeldak.

Bronnen

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.