Jacobswoude (dorp)

Jacobswoude is de naam van een verdwenen dorp dat op het grondgebied van de huidige gemeente Kaag en Braassem lag.

Monument voor het verdwenen dorp

In de geschiedschrijving komt Jacobswoude voor het eerst voor in het jaar 823. Men denkt dat toen ambachtsheer Jacob van Woude het gebied in leen kreeg van Lodewijk de Vrome. Hij bouwde -in de buurt van de houten kapel van het ambacht Esselijkerwoude- een burcht en noemde die Ter Woude. Rond deze burcht vestigden zich een aantal boeren waarmee de buurtschap Jacobswoude werd gevormd. In de 12e eeuw was priester Hendrik er pastoor, die ook actief was bij de ontginning van het land. De naam Jacobswoude werd nog eens in het jaar 1283 genoemd. In 1494 telde de buurtschap 38 woningen. De middelen van bestaan waren visserij, veeteelt en het winnen van veen. In 1522 werd de later wegens ketterij veroordeelde Jan de Bakker er pastoor. Rondom het oorspronkelijk dorp werd het veen afgegraven, waardoor het in het midden van de 18e eeuw als een eiland in het water lag van de latere Vierambachtspolder. Hierdoor raakte Jacobswoude in verval. De bewoners verhuisden naar Woubrugge. Er staat een monument op de plek waar Jacobswoude lag, bij de kruising van de Kruisweg (richting Woubrugge) met de weg van Alphen aan den Rijn naar Leimuiden, de Herenweg (de N207). Het monument werd volgens sommige bronnen onthuld op 30 juli 1913, maar op het huidige monument staat het jaartal 1747–1936. Op het monument staan (in 2003 nog leesbare) teksten:

  • Noordzijde:
Her-innering
aan het
verdwenen dorp
Jacobswoude
  • Oostzijde:
1747 – 1936
  • Zuidzijde:
Geen muren
verduren
der uren
geweld

De provincie Zuid-Holland is van plan een nieuw monument te plaatsen met een gedicht van Anton Korteweg.

In 1991 werd door een fusie van de gemeenten Leimuiden, Rijnsaterwoude en Woubrugge de nieuwe gemeente Jacobswoude gevormd. In 2009 werd door een fusie met de gemeente Alkemade de nieuwe gemeente Kaag en Braassem gevormd.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.