Jack Pronk

Jacobus Thomas ('Jack') Pronk (Broek op Langedijk, 15 september 1963) is een Nederlands microbioloog en hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft. In 2019 werd hij onderscheiden met de Stevinpremie voor zijn bijdragen aan het ontwikkelen van duurzame biotechnologische alternatieven voor fossiele brandstoffen.

Jack Pronk
Pronk (2018)
Persoonlijke gegevens
Volledige naamJacobus Thomas Pronk
Geboortedatum15 september 1963
GeboorteplaatsBroek op Langedijk
NationaliteitNederlands
Wetenschappelijk werk
VakgebiedMicrobiologie
Belangrijke prijzenStevinpremie (2019)
Portaal    Biologie

Leven en werk

Pronk studeerde biologie aan de Universiteit Leiden waar hij in 1986 cum laude afstudeerde. Vervolgens ging hij naar de TU Delft waar hij in 1991 promoveerde op bacteriën die in zure omgeving zwavel kunnen omzetten. Hij werkte er aansluitend als universitair docent terwijl hij onderzoek deed naar de fysiologie en 'metabolic engineering' van gisten en schimmels. In 1999 werd hij aan de TU Delft benoemd tot hoogleraar industriële microbiologie en in 2002 richtte hij met collega's het Kluyver Centre for Genomics of Industrial Fermentation op, een nationaal centrum voor onderzoek in de industriële biotechnologie. Gedurende de elf jaar dat het instituut bestond, was hij er wetenschappelijk directeur.

De focus van Pronks onderzoek betreft methodes om gisten en schimmels zodanig genetisch te modificeren dat deze in zetbaar zijn voor commerciële toepassingen. Zo slaagde hij erin bakkersgist (Saccharomyces cerevisiae) zo aan te passen dat dit micro-organisme bio-ethanol kan maken uit niet-eetbare plantenresten, zoals bladeren en stengels.[1] De vindingen van Pronk hebben geleid tot 160 wetenschappelijke publicaties en vele patenten.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.