Influencer-marketing

Influencer-marketing is een vorm van marketing via sociale media waarbij geprobeerd wordt om met behulp van invloedrijke mensen, potentiële klanten te beïnvloeden. Omwille van hun hoog aantal volgers en het succesvol overtuigen van hun publiek wat betreft hun opinies, levensstijl en ervaringen, worden ze ook wel sociale media influencers genoemd.

Influencer-marketing vindt plaats op socialemediakanalen zoals YouTube, Instagram en Twitter. Ook wordt het toegepast in blogs, op nieuwswebsites en in tijdschriften. De techniek neemt dan de vorm aan advertorials, advertenties die ogenschijnlijk inhoudelijke artikelen zijn. Het doel van influencer-marketing is, door een lange (en subtiele) blootstelling aan het merk of product, de doelgroep te overtuigen om het product te kopen.[1]

Toepassing

Bij influencer-marketing op sociale media maakt men gebruik van zogenaamde gesponsorde berichten of video's. Gesponsorde berichten zijn social media-berichten waarin door middel van sluikreclame, reclame gemaakt wordt voor een bepaald merk of product. Bedrijven willen dan ook op een subtiele manier hun merk integreren in de posts van minderjarige influencers. Dat kan verschillende vormen aannemen (video, foto, blogpost,...). Zo kan een merk bijvoorbeeld vragen aan een influencer om een gunstige recensie te schrijven over hun product of om het product te gebruiken in een video.[2] De beloning die deze jonge SMI’s hiervoor krijgen, bestaat uit het krijgen van een gratis product, het aanwezig zijn op een event en/of het ontvangen van geld. [3]

Invloed

Sociale media influencers kunnen worden omschreven als opinieleiders die in staat zijn om de attitudes, het gedrag, de opinies en de aankoopbeslissingen van hun publiek te beïnvloeden[4]. De informatie die jonge influencers met hun volgers delen wordt gepercipieerd als betrouwbaar, eerlijk en authentiek omdat hun publiek zich meer met hen kan identificeren[5]. Aan de hand van verhalen, foto’s en video’s geven tienerinfluencers een grote glimp van hun persoonlijk leven bloot aan hun volgers. Deze intimiteit draagt bij tot de creatie van een parasociale interactie[6], wat inhoudt dat mediagebruikers een soort schijnrelatie opbouwen met een mediakarakter. Dat zorgt ervoor dat het publiek de influencer als een soort van vriend gaat aanschouwen waardoor de verkregen informatie betrouwbaarder wordt gepercipieerd.

Vanwege deze persuasieve kracht, beslissen veel merken om influencers in te zetten als een schakel in hun reclameproces. De opkomst van socialemediakanalen (zoals Instagram) en de hierbij verschillende visuele mogelijkheden voor foto en video, zorgen ervoor dat deze merk-gerelateerde opinies en adviezen een veel groter publiek bereiken zonder beperkingen qua tijd en ruimte. Deze informatie oefent een sterkere invloed uit op het beslissingsproces van een consument dan traditionele reclametechnieken omdat consumenten ervan uitgaan dat marketeers altijd zullen proberen om hun merk in een positiever daglicht te plaatsen[3].Deze vorm van marketing voor bedrijven is dus een goedkoop alternatief voor traditionele reclame. Het weggeven van producten of sponsoring is goedkoper dan het plaatsen van advertenties.

Platformen

Influencer marketing kwam oorspronkelijk voor op zogenaamde blogplatformen [7]. Deze werden gebruikt door bloggers om gesponsorde inhoud met het publiek te delen. De inhoud van zulke posts bestond voornamelijk uit een beoordeling van een product of service. Hierbij kwam het merk steeds prominent naar voren.

Tienerinfluencers maken meer en meer gebruik van verschillende socialemediaplatformen om een bepaalde boodschap te verkondigen. Instagram kan dan ook gezien worden als een van de belangrijkste kanalen voor influencer marketing. Het groeiende socialemediakanaal telde in 2018 500 miljoen dagelijks actieve gebruikers, wat het toelaat om snel een groot publiek te bereiken.[8]

Verder kan ook YouTube gezien worden als een populair kanaal voor influencers. YouTube-influencers uploaden op dit socialemediaplatform video's waarin ze producten unboxen, tutorials geven of een glimp laten zien van hun persoonlijk leven. De integratie van gesponsorde inhoud in een video wordt ook wel sponsored vlogging of vlog advertising genoemd.

Influencer marketing kan zich ook voordoen op Facebook. Hoewel het socialemediaplatform nog steeds het meest gebruikte sociale netwerk is onder jongeren, neemt de populariteit ervan steeds af. Jongeren blijken Facebook zeer passief te gebruiken, waarbij ze eerder kijken en/of reageren op wat anderen doen, dan zelf zaken te posten.

Tot slot kunnen ook TikTok (vooral populair onder jongeren), Snapchat, Twitter ingeschakeld worden als kanaal voor influencer marketing. Zo kan een populaire influencer bijvoorbeeld het Snapchat-account van een merk overnemen en op die manier ervoor zorgen dat mensen het Snapchat-account van het merk zullen volgen. Daarnaast kunnen influencers ook promotie maken op Twitter door bijvoorbeeld te tweeten over een bepaald merk of berichten van een merk te retweeten.

Wetenswaardigheden

De term 'influencer' wordt ook gebruikt voor trendsetters buiten de commerciële sector. Zo kan volgens Forbes ook Grumpy Cat als een influencer beschouwd worden.[9] Een ander voorbeeld is David Attenborough, die inmiddels bekendstaat als 'klimaatinfluencer'.[10]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.