Gestreepte witbol

De gestreepte witbol (Holcus lanatus), ook wel wollig zorggras genoemd, is een wilde, vaste plant uit de grassenfamilie (Poaceae), die een dichte zode kan vormen.

Gestreepte witbol
Aartje
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Poales
Familie:Poaceae (Grassenfamilie)
Onderfamilie:Pooideae
Geslachtengroep:Aveneae
Geslacht:Holcus (Witbol)
Soort
Holcus lanatus
L. (1753)
Gestreepte witbol
Gestreepte witbol
Afbeeldingen Gestreepte witbol op Wikimedia Commons
Gestreepte witbol op Wikispecies
Portaal    Biologie

De plant wordt 30-90 cm hoog en zowel het blad als de stengel zijn zacht behaard. De stengels kunnen rechtopgaand of geknikt opstijgend zijn. De plant vormt geen wortelstokken dit in tegenstelling tot gladde witbol (Holcus mollis). Gestreepte witbol bloeit van mei tot september in dichte pluimen.

Het blad is grijsgroen en is voorzien van zachte haartjes. Langs de bladrand zitten lange haren. Elk blad heeft een lengte van maximaal 20 cm en is fijngepunt. Het tongetje (ligula) is tot 4 mm lang en heeft een vlakke top.

De aartjes zijn tot zes mm lang en bestaan uit twee bloemen. De tweede bloem is mannelijk en heeft aan het lemma (kafje) een haakvormig, naar achteren gekromde kafnaald. Het kafnaaldje steekt niet buiten de kelkkafjes uit. De kleur is wit, groen, roze of purper. De samengestelde pluim is aanvankelijk lancetvormig, maar wordt later meer piramidaal. De vrucht is een graanvrucht.

De gestreepte witbol komt voor langs wegen, in grasland, in vochtige duinvalleien, in bos, op onbebouwd terrein en dijken.

Exoot in Noord-Amerika

In Noord-Amerika is de gestreepte witbol een invasieve soort die zich vestigt in inheemse graslanden en andere ecosystemen. Ze wordt beschouwd als een van de belangrijkste te verdelgen soorten in Yosemite National Park.

Afbeeldingen


Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Holcus lanatus op Wikimedia Commons.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.