Hofpoort (kantoortoren)

De Hofpoort is een 95 meter hoog kantoorgebouw aan het Hofplein in de Nederlandse stad Rotterdam. Het werd gebouwd voor de Shell naast een eerder gebouw voor die maatschappij en stond daarom eerst bekend als Shellgebouw II. Na het vertrek van Shell uit beide gebouwen in de jaren negentig stond het gebouw lange tijd leeg. In 2015-2016 werd het gerenoveerd en omgedoopt tot Hofpoort naar de in de Tweede Wereldoorlog verloren gegane Hofpoort, een van de tien stadspoorten in het 16e-eeuwse Rotterdam. Ongeveer de helft van het gebouw is nu verhuurd aan de kantoorketen Spaces.[1] het Rotterdamse architectenbureau Ector Hoogstad bezet inmiddels de bovenste etages.

Hofpoort
PlaatsRotterdam
Coördinaten51° 56 NB, 4° 29 OL
StatusGeopend
Start bouw1973
Opening1976
Kenmerken
GebruikKantoren
Hoogte constructie95 m
Verdiepingen26
Partijen
ArchitectPiet Zanstra (ZZDP Architecten)
EigenaarPPF Real Estate
Detailkaart

Portaal    Civiele techniek en bouwkunde
Het Shellgebouw op het Hofplein

Geschiedenis

In de periode 1956-1960 werd naar een ontwerp van architect C.A. (Kees) Abspoel (1899-1970) Shellgebouw I gebouwd aan het Hofplein. Oorspronkelijk bedacht met vijf verdiepingen, maar vanwege het snel toenemende aantal gebruikers werd het ontwerp uitgebreid tot negen verdiepingen. Onder het kantoorgebouw kwam een benzinestation van Shell. Het gebouw werd in 1989 gerenoveerd, waarbij de gevel werd voorzien van spiegelend glas. De schelp in de gevel werd in 2001 vervangen door een symbolische parel. In 2018 werd een nieuwe digitale klok geplaatst; de oude was al ruim een jaar defect.

In de periode 1973-1976 werd aangrenzend Shellgebouw II gebouwd naar een ontwerp van architect Piet Zanstra (1905-2003). Opdrachtgever was het Shell Pensioenfonds, die het verhuurde aan Shell. Het gebouw werd ook voorzien van een parkeergarage voor 306 auto’s. Bij de oplevering in 1976 was er veel kritiek. Zo noemde PvdA-wethouder J. Mentink het ‘de laatste erectie van het grootkapitaal’. Hij vaardigde een bouwstop uit in het centrum van Rotterdam, maar dat duurde niet lang. Het gebouw kan inmiddels worden gezien als het begin van de verdichting van het centrum van Rotterdam door middel van hoogbouw.[2]

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.