Herman Vanderpoortenstadion

Het Herman Vanderpoortenstadion, bijgenaamd het Lisp, is een voetbalstadion in de stad Lier, in de Belgische provincie Antwerpen. Het was van 1925 tot 2018 de thuisbasis van Koninklijke Lierse Sportkring Vanaf het seizoen 2018-2019 speelt Lierse Kempenzonen zijn wedstrijden in het Herman Vanderpoortenstadion. Het stadion is vernoemd naar voormalige minister en burgemeester van Lier Herman Vanderpoorten. Voorheen heette het stadion "Lisperstadion" naar de wijk Lisp in Lier, waar het stadion gelegen is.

Herman Vanderpoortenstadion
BijnaamLisp
Plaats Lier, België
Capaciteit13.539
Geopend1925
BespelersLierse Kempenzonen
Gerenoveerd1965: bouw huidige tribune 1
1971: bouw huidige tribune 3
1987: nieuwe tribune 4
2000: bouw huidige tribune 2
2000: uitbreiding en renovatie tribune 1
2009: renovatie staanplaatsen tribune 3
2009: afbraak tribune 4 en bouw tijdelijke bezoekersplaatsen
2017: afbraak tijdelijke bezoekersplaatsen
Vroegere namenLisperstadion
Portaal    Sport

Het stadion biedt plaats aan 13.539 toeschouwers

Indeling Stadion

Tribune 1

Tribune 1 is de oudste tribune in het stadion. De originele houten constructie die dateerde van voor de Tweede Wereldoorlog, werd al snel hopeloos te klein en verouderd bevonden.

Toch duurde het tot 1965 vooraleer de houten constructie vervangen werd door een nieuwe betonnen constructie. Deze tribune had onderaan staanplaatsen en bovenaan zitplaatsen. In 2000 werd de tribune gemoderniseerd en uitgebreid in de richting van tribune 2. De staanplaatsen verdwenen zodat het een volledige overdekte zittribune werd.

In 2005 werd de dakconstructie vernieuwd nadat deze onveilig was bevonden. De kleedkamers en persruimte zijn ondergebracht in deze tribune. In 2013 werd ten gevolge van een zomerse storm een groot gedeelte van het dak weggerukt. Ook enkele stoeltjes raakten hierbij beschadigd. De dakconstructie werd hierna vernieuwd.

Tribune 2

Tribune 2 was oorspronkelijk een overdekte tribune met enkel staanplaatsen waar zowel de spionkop van de thuisploeg als de bezoekende supporters ondergebracht werden.

In 2000 werd deze tribune gesloopt en vervangen door een overdekte zittribune met twee ringen en business-seats tussen de bovenste en de onderste ring.

Deze tribune bevat een aanpalend gebouw waarin de kantoren van de club, de fanshop, het themacafé, ontvangstruimtes, loges en vip-seats zijn ondergebracht.

Tribune 3

Tribune 3, bijgenaamd den berg, was oorspronkelijk een aangelegde grondheuvel. In de jaren 70 werd de huidige tribune gebouwd, met onderaan onoverdekte staanplaatsen en bovenaan overdekte zitplaatsen. Het was de bedoeling dat bij de verbouwing van tribune 2 in 2000, tribune 3 later eveneens volledig omgebouwd zou worden, zodat ze één geheel zou vormen met tribune 2. Deze plannen zijn echter niet uitgevoerd.

Na de voltooiing van tribune 2 verhuisde zowel de spionkop als de supporters van het bezoekende team naar tribune 2.

Bij aanvang van het seizoen 2009/2010 werd de onderste ring (staanplaatsen) volledig gerenoveerd. De bezoekers werden vanaf dan ondergebracht in tribune 4.

Tribune 4

Oorspronkelijk was in deze tribune de supporterskantine ondergebracht. Eind jaren 80 werd een nieuwbouw geplaatst met business-seats en loges. De verouderde loges en business-seats raakten in onbruik voor het publiek na de ingebruikname van de nieuwe tribune 2 in 2000 en de tribune werd vanaf dan enkel nog gebruikt voor functies zoals de politiecommandopost.

Bij het begin van het seizoen 2009/2010 werd de constructie grotendeels afgebroken om plaats te maken voor een tijdelijke bezoekerstribune.

Voor aanvang van het seizoen 2010/2011 wordt tribune 4 omgevormd tot een nieuwe bezoekerstribune met ongeveer 1.000 plaatsen. Voor aanvang van het seizoen 2017/18 werd de tijdelijke tribune afgebroken en verhuisde de supporters van het bezoekende team terug naar het oude bezoekersvak in tribune 2.

Fotogalerij


This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.