Heldenorde

Een nieuw fenomeen in de faleristiek was het instellen van heldenorden die in de vroege 20e eeuw voor het eerst werden ingesteld.

Portaal Ridderorden

De eerste socialistische staat, de Sovjet-Unie, wilde zijn burgers belonen met zichtbare en draagbare eretekens en tegelijk een duidelijke breuk laten zien met de oude, aan feodaliteit, keizerhuis en Bourgeoisie herinnerende ridderorden.

Zo ontstonden de eerste socialistische orden. Zij kenmerkten zich door hun enkele graad of klasse en ze kregen in veel gevallen de vorm van een vijfpuntige ster, symbool van het communisme. Door te kiezen voor een ster werd ook het officieel beleden atheïsme benadrukt, de oudere orden hadden vaak een kruis als insigne.

De in 1934 ingestelde ster van een Held van de Sovjet-Unie (Russisch: "Герой Советского Союза)") werd het prototype van tientallen heldenorden in de gehele wereld. Toen het communisme in de jaren 70 van de 20e eeuw op het hoogtepunt van haar macht stond waren er vergelijkbare orden in landen op vijf continenten. Ook de verwante Held van de Socialistische Arbeid (Russisch: "Герой Социалистического Труда") die in 1939 werd ingesteld vond navolging.

De titels werden ook daadwerkelijk gebruikt, in krantenartikelen in de Sovjet-pers werd de aanduiding vaak samen met iemands naam genoemd. De titel bezat dan ook veel prestige. Aan het bezit van deze heldentitel waren ook privileges zoals een hoger pensioen, vakanties, gratis openbaar vervoer en een algemene voorkeursbehandeling verbonden. De kleine sterren werden altijd en overal gedragen. Men zag ze op uniformen en het revers van jasjes. Een draaginsigne, baton of miniatuur was er niet. Al deze regelingen vonden elders navolging.

De eerste twee heldenorden werden aan wetenschappers, militairen, politici, kunstenaars en voorbeeldige arbeiders verleend. In ieders werk zag de communistische partij wel iets "heroïsch".

In 1944 werd besloten dat ook de "heroïsche moeder" van een gezin met meer dan tien kinderen recht had op een kleine ster en de eretitel "Heldin-Moeder" (Russisch: "Мать-героиня"). Gesneuvelde kinderen telden dubbel. Ook deze titel en ster werden her en der in de socialistische wereld overgenomen.

De insignia van de Sovjet-Helden droegen officieel de naam Gouden Medaille van de Hamer en Sikkel en de Medaille van de Gouden ster.

De drie heldenorden van de Sovjet-Unie


Zie ook

De heldenorden van de opvolgerstaten van de Sovjet-Unie

De heldenorden van Kazachstan

Zie ook

De heldenorde van Bulgarije

Zie ook:

De heldenorden van Albanië

De twee sterren van de heldenorden, het oude lint van een held van het Volk en het lint van een Moeder-Heldin
  • De Held van het Volk (Titulli "Hero i Popullit") 1945
  • De Held van de Socialistische Arbeid (Titulli "Hero i Punös Socialiste") 1954
  • De Moeder-Heldin (Titulli "Nönö Heroinö") 1955

Zie ook:

De Heldenorde van Tsjecho-slowakije

Zie ook:

De vier heldenorden van Roemenië

De twee Heldenorden van de "Duitse Democratische Republiek"

Zie ook:

De Heldenorde van Hongarije

  • Zie ook:

De Heldenorden van Joegoslavië

Deze orden zijn niet volgens het Sovjet-voorbeeld gemaakt. Ook hier ging Joegoslavië zijn eigen weg.
De Orde van de Nationale Held werd aan een lint om de hals gedragen.
De Orde van Held van de Socialistische Arbeid droeg een kostbare ster op de borst.

  • Zie ook:

De drie heldenorden van communistisch Vietnam

Naar Sovjet voorbeeld zijn er drie titels en drie kleine gouden sterren.

Zie ook

De Heldenorden van Mongolië

Zie ook:

De Heldenorde van de Republiek Cuba

Zie ook:

De Heldenorde van Noord-Korea

Zie ook:

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.