Hebbeding

Een hebbeding, (in het Engels gadget of gizmo) is een vernieuwend en slim ontworpen artikel, vaak binnen de consumentenelektronica. De gebruikte technologie of het ontwerp is vaak zo vernuftig en vernieuwend in de ogen van de geïnteresseerde of wordt als zodanig gepresenteerd dat het voor consumenten aantrekkelijk wordt gemaakt om het aan te schaffen. Soms gaat het om iets hoogtechnologisch dat door een zogenaamde trendsetter aangekocht wordt als statussymbool. Ook de aanwezigheid van speciale functies ("snufjes") verhoogt de aantrekkelijkheid. De term gadget wordt ook gebruikt om kleine softwareapplicaties met een bepaalde functie mee aan te duiden. Dure auto's zoals Ferrari's of Porsches, of andere zaken die een modale werknemer niet kan betalen worden, hoewel ze begerenswaardig zijn, meestal niet als hebbeding bestempeld, ook omdat het begrip een begrenzing van het formaat in zich draagt.

Geschiedenis van het woord gadget

Het woord ‘gadget’ is terug te herleiden naar de 19e eeuw. Het woord wordt in dit geval gebruikt als een vervanging voor de naam van een apparaat die men niet meer heeft kunnen onthouden. In dit geval komt het woord ‘gadget’ terug in het door Robert Browns geschreven boek Spunyarn and Spindrift: A sailor boy’s log of a voyage out and home in a China tea-clipper. Dit is de eerste keer dat het woord voorkomt op papier.

Een ander verhaal is dat Gaget, Gauthier & Cie (het bedrijf achter de decoratietechniek in plaatmetaal voor het Vrijheidsbeeld in New York) een klein schaalmodel van het Vrijheidsbeeld uitbracht en het naar het bedrijf vernoemde (Gaget – gadget). Dit was in 1886.

Dit zou echter het verhaal tegenspreken dat de term daarvoor al in de volksmond gebruikt werd.

Andere logische verklaringen zijn de twee Franse woorden gâchette (een technische term voor een mechanisme gebruikt in vuurwapens) en gagée (klein gereedschap of een klein accessoire).[1]

Voorbeelden

De iPhone (mobiele telefoon met een mp3-speler, internet en een camera) is een gadget van Apple Inc.

Noot

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.