Haven van Stein

De Haven van Stein is een binnenhaven in de Nederlands-Limburgse plaats Stein aan het Julianakanaal. Het havengebied heeft een omvang van circa 88 hectare waarvan 42 hectare landoppervlakte en is in gebruik sinds 1935, hetzelfde jaar waarin het kanaal gereed kwam. Halverwege de twintigste eeuw groeide de haven voornamelijk door de steenkoolwinning in Zuid-Limburg uit tot de op één na grootste binnenhaven van West-Europa.[1] Na de sluiting van de mijnen werd de haven qua grootte al gauw voorbijgestreefd maar is met meer dan 2,5 miljoen ton goederenoverslag per jaar nog altijd een van de grootste binnenhavens van Nederland.[2]

Haven Stein
Algemene gegevens
PlaatsStein
ProvincieLimburg
LandNederland
Coördinaten50° 59 NB, 5° 46 OL
HavenautoriteitHaven Stein BV, DSM, SABIC
Aanloop
Zijtak vanJulianakanaal
Portaal    Maritiem

Geschiedenis

Het Julianakanaal is aangelegd tussen 1925 en 1935 en er werden aan dit kanaal drie binnenhavens aangelegd: te Maastricht (Beatrixhaven), Stein en Born bij Buchten. De haven van Stein werd aangelegd in opdracht van de Staatsmijnen, die het haventerrein in gebruik namen voor de steenkolenverlading van de Staatsmijnen Maurits, Emma en Hendrik. Het havengebied werd via het Mijnspoor Staatsmijn Maurits - Staatsmijn Hendrik verbonden met het netwerk van mijnsporen dat door Zuid-Limburg liep en zo kreeg het een rechtstreekse verbinding met de Limburgse mijnbedrijven. De steenkool uit de particuliere mijnen in Limburg en de Staatsmijn Wilhelmina werd via de spoorlijn Sittard - Herzogenrath en spoorlijn Sittard - Born naar de haven van Born werd vervoerd om aldaar overgeslagen te worden op binnenvaartschepen.

Op het hoogtepunt van de Limburgse mijnindustrie begin zestiger jaren was de haven van Stein de grootste binnenhaven van Nederland. Na de sluiting van de mijnen in 1973 bleef de haven in gebruik door de opvolger van de Staatsmijnen, DSM. In 1995 werden de logistieke havenactiviteiten van DSM overgedragen aan overslagbedrijf Wessem Port Services.

Functie

De voornaamste producten die heden in de haven van Stein worden verladen zijn chemische producten afkomstig van bedrijven op het industriecomplex Chemelot, zand en grind. Het haventerrein bestaat uit een overlaadhaven die beheerd wordt door het havenbedrijf Haven Stein BV, een containerterminal van Wessem Port Services, een gas- en een vloeistofhaven die onderdeel uitmaken van Chemelot en zodoende nog altijd in bezit zijn van DSM. De haven beschikt over een spooremplacement en heeft een directe spoorverbinding met Chemelot. Daarnaast is er tussen Chemelot en de haven een deels ondergronds pijpleidingennet aangelegd voor het transport van vloeistoffen en gassen. Op het terrein staan enkele opslagtanks van chemiereus SABIC. Wessem beschikt over drie verrijdbare containerkranen.

Fotogalerij

Zie de categorie Port of Stein, Limburg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.