Harlekijneend

De harlekijneend (Histrionicus histrionicus) is een vogel uit de familie van de eenden, ganzen en zwanen (Anatidae) die broedt op de toendra's in Noord-Amerika en Noord- en Oost-Siberië. In Europa broedt de harlekijneend slechts op IJsland met een populatie van circa 3000 paartjes. De vogel is eenmaal in Nederland vastgesteld.

Harlekijneend
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Anseriformes (Eendvogels)
Familie:Anatidae (Eendachtigen)
Geslacht:Histrionicus
Soort
Histrionicus histrionicus
(Linnaeus, 1758)
Afbeeldingen Harlekijneend op Wikimedia Commons
Harlekijneend op Wikispecies
Portaal    Biologie
Vogels

Kenmerken

Het mannetje in prachtkleed is voornamelijk blauwgrijs en zeer bont gekleurd met roodbruine flanken en kopstreep en een witte tekening op de rug, kop, hals en borst. Het vrouwtje is donkerbruin met een vale, grijs gevlekte buik en heeft een opvallende witte vlek bij het oor, boven de teugel en een grotere vlek tussen de snavel en de oorstreek. Het mannetje in eclips lijkt op het vrouwtje, maar kenmerkt zich door een vaag zichtbaar roodbruin deel en wat lichte strepen. Juveniele vogels lijken op het vrouwtje, maar zijn doffer en bruiner. Harlekijneenden kunnen in sommige kleden op de ijseend lijken. Ze worden 38-45 centimeter lang.

Broeden

Harlekijneenden broeden op bovengenoemde locaties in rotsspleten of tussen de vegetatie aan oevers. Het nest wordt gebouwd door het vrouwtje. Bij twee jaar zijn ze geslachtsrijp en komen ze tot broeden.

Verspreiding en leefgebied

Deze soort komt voor in noordoostelijk Siberië en noordwestelijk Noord-Amerika; noordoostelijk Canada, Groenland en IJsland. Harlekijneenden leven vaak in kleine groepen in snelstromende beken en rivieren in de buurt van de kust. In de winter trekken ze naar zee. Ze zwemmen soms tegen sterke stroming in en vermijden wild water niet. Zelden zijn ze te zien in gezelschap van andere eendensoorten.

Gelijkende soorten

Wikispecies heeft een pagina over Histrionicus histrionicus.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.