Shovel

Een shovel of wiellader, ook wel laadschop of grondverzetmachine genoemd, is een machine die onder andere gebruikt wordt bij het grondverzet. Er kunnen in de hefarm verschillende voorzetstukken gehangen worden, zoals een dichte bak, puinbak, palletvorken, stenenklem, hijsmast, stenenrotator of een veegbezem. Er zijn nog meer voorzetstukken maar dit zijn de meest voorkomende. Er zijn echter ook shovels met een vast voorzetstuk. Een shovel heeft vaak een knikbesturing, waardoor deze zeer wendbaar is. Door de knikbesturing in combinatie met de geringe breedte kan de machine op veel plekken ingezet worden. Er zijn shovels met een eigengewicht van 1300 kg tot meer dan 200.000 kg. In tegenstelling tot een dieplepel kan een shovel niet erg diep graven beneden het niveau van de wielen.

Shovel met knikbesturing
Een Weidemann 1240 in actie
Shovel met knikbesturing closeup

Een van de eerste fabrikanten op dit gebied in Europa was de firma Weidemann uit Duitsland, die voornamelijk kleiner wielladers produceert. Er zijn echter veel producenten in onder meer Duitsland, Italiƫ, de Verenigde Staten en Japan. Deze shovels, ook wel knikshovels of knikladers genoemd, worden in veel verschillende branches toegepast. De bekendste branches zijn natuurlijk de grondverzetbedrijven, GWW (grond-, weg- en waterbouw), maar ook stratenmakers, hoveniers, sloopbedrijven en bouwbedrijven gebruiken deze machines. Ook in de agrarische sector zijn deze multifunctionele machines veel gezien.

Door de mogelijkheid om veel verschillende werktuigen aan de machine te koppelen, is een allround machine ontstaan. Voorbeelden zijn: dichte bak, puinriek, palletvorken, mestvork met bovenklem, maar ook grondboren, maaimachines en voerdoseercontainers.

In het hedendaagse stratenmakerswerk worden deze machines ook gebruikt om mechanisch te bestraten.

De shovel kan op verschillende soorten terreinen worden gebruikt. Meestal wordt hij echter gebruikt voor de grond, weg of waterbouw. In de agrarische sector is de shovel onmisbaar. De shovel verhoogt de efficiƫntie en verhoogt de productiviteit.[1]

Nederland

In Nederland werden ook grote shovels gemaakt, zoals door Werklust. Deze zijn echter gestopt met het produceren van wielladers. Kleinere shovels worden nog wel in Nederland gemaakt bij Tobroco in Oisterwijk. Deze zijn van het merk Giant.

Elektrische shovel

De gemeente Amsterdam heeft de eerste volledig elektrische shovel van Nederland in gebruikgenomen.[2] Het doel is om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. De elektrische shovel is veel stiller dan machines op diesel. Frisian Motors produceerde reeds elektrische mini-shovels. Weidemann Nederland leverde in 2015 een 100% elektrisch aangedreven compacte wiellader aan manege Lelystad. Ook in 2015 bracht Kramer een grotere elektrische shovel uit.[3]

Zie ook

Een Atlas-wiellader met stenenklem
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Loaders op Wikimedia Commons.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.