Gewone oeakari

De gewone oeakari (Cacajao calvus) is een zoogdier uit de familie van de sakiachtigen (Pitheciidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd door I. Geoffroy in 1847.

Gewone oeakari
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2008)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Primates (Primaten)
Familie:Pitheciidae (Sakiachtigen)
Geslacht:Cacajao
Soort
Cacajao calvus
(I. Geoffroy, 1847)
Verspreidingsgebied van de gewone oeakari
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Gewone oeakari op Wikispecies
Portaal    Biologie
Zoogdieren

Kenmerken

Dit dier heeft een onbehaard, roze tot donkerrood gezicht en voorhoofd en een relatief korte staart. De ondersoorten van deze aap verschillen door de vachtkleur. De lichaamslengte bedraagt 38 tot 57 cm, de staartlengte 14 tot 18,5 cm en het gewicht 3 tot 3,5 kg.

Leefwijze

Overdag gaan ze in gemengde groepen van 10 tot 20, soms wel 100 dieren, in bomen op zoek naar voedsel, dat bestaat uit zaden, vruchten, bloemen en klein gedierte. Dit doen ze soms samen met andere apen, zoals doodshoofdaapjes.

Verspreiding

De witte oeakara leeft in NW-Brazilië, terwijl de gouden oeakara leeft in het grensgebied van Brazilië en Peru en de rode oeakari in het Colombiaans-Braziliaanse grensgebied en ten oosten daarvan, in periodiek ondergelopen bossen langs zwartwaterbeekjes, plassen en moerassen. Men vindt ze minder in bossen langs de grote witwaterrivieren.


This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.