Voor-Indische hoelman

De Voor-Indische hoelman (Semnopithecus entellus) of Hanumanlangoer is een zoogdier uit de familie van de apen van de Oude Wereld (Cercopithecidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd door Dufresne in 1797.

Voor-Indische hoelman
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2008)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Primates (Primaten)
Familie:Cercopithecidae (Apen van de Oude Wereld)
Geslacht:Semnopithecus
Soort
Semnopithecus entellus
(Dufresne, 1797)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Voor-Indische hoelman op Wikispecies
Portaal    Biologie
Zoogdieren

Kenmerken

De dieren uit de Himalaya worden groter en zijn donkergekleurd, die van Sri Lanka blijven kleiner en hebben een lichtere vacht. De lichaamslengte bedraagt 51 tot 78 cm, de staartlengte 96 tot 102 cm en het gewicht 10,5 tot 20 kg.

Leefwijze

Het voedsel van deze langoeren bestaat voornamelijk uit bladen, vruchten, knoppen en jonge loten. Ze eten ook mineraalrijke aarde, zodat ze ook de nodige zouten binnenkrijgen. Hun meerkamerige maag is aangepast om dit soort voedsel te kunnen verteren.

Verering

Deze dieren worden door de Hindoes vereerd, die hun als de verpersoonlijking zien van de god Hanuman. Groepen die zich in de buurt van hun dorpen ophouden, leven van de etensresten en offers, die hun worden aangeboden. Deze groepen zijn meestal samengesteld uit 1 of meer mannetjes met verscheidene vrouwtjes en hun jongen, of geheel uit vrijgezelle mannetjes.

Verspreiding

Deze soort komt verspreid voor in diverse habitats, zoals gematigde- en naaldbossen, bergachtige streken en woestijn- en stedelijke gebieden van India en Bangladesh.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.