Gerard Aalders

Gerard Aalders (Hellendoorn, 1946) is een Nederlandse historicus, scandinavist, schrijver en publicist.

Biografie en werk

Aalders voltooide twee studies aan de Universiteit van Amsterdam (geschiedenis en scandinavistiek) en promoveerde in 1989 op Swedish neutrality and the Cold War, waarin hij beschrijft waarom Zweden zich – in tegenstelling tot zijn Scandinavische buurlanden – niet bij de NAVO aansloot.

Hij werkte van 1993 tot 2011 als onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Hij schreef in die tijd een trilogie over de nazi-roof op Nederland (Roof, Berooid en Eksters), en verder boeken en artikelen over inlichtingen- en veiligheidsdiensten, geheime economische collaboratie, de Bilderbergconferenties, kartels, Koude Oorlog, WikiLeaks en enkele monografieën over Prins Bernhard. Aalders staat bekend als een fervent criticus van de prins. Als overtuigd republikein levert hij regelmatig kritiek op de monarchie.

In Leonie. Het intrigerende leven van een Nederlandse dubbelspionne (2003) wijdde hij een hoofdstuk aan de geruchten rondom de zogenaamde stadhoudersbrief die prins Bernhard in april 1942 aan Hitler zou hebben geschreven. De oerbron van die controversiële geschiedenis is Leonie Brandt-Pütz. Aalders heeft, ondanks wat zijn critici beweren, nooit beweerd dat de brief bestaat. De brief is vooralsnog niet boven water gekomen.

Hij werkte sinds 2011 als freelance onderzoeker en publicist en schreef in die tijd een boek over de Lockheed-affaire (2011). Verder publiceerde hij Gevecht met de Tijd. Hoe de Aarde in 4 eeuwen 4 miljard jaar ouder werd (2013) en een - wat hij zelf noemt - "strapatsografie" over prins Bernhard, Niets was wat het leek (2014) dat in 2019 in herdruk verscheen als Bernhard. Alles was anders. Verder schreef hij Gifgas, Ziektekiemen & Oorlog, (2015) waarin hij uitlegt waarom chemische en biologische wapens wel in de Eerste maar niet in de Tweede Wereldoorlog werden gebruikt. In 2016 verscheen van zijn hand een boek over de geschiedenis van twee eeuwen majesteitsschennis in Nederland, Weg met de koning!

In Zwendel. De schimmige wereld van geldwolven in maatpakken (2017) behandelde hij twaalf gevallen van economische oplichting, zowel door personen als bedrijven en banken in de afgelopen honderd jaar.

Wilhelmina. Mythe, fictie en werkelijkheid (2018) bracht hem tot de conclusie dat het prestige van koningin Wilhelmina op drijfzand berust. Ontdaan van de vele mythes rond haar persoon, niet zelden door haar zelf in het leven geroepen, blijft volgens Aalders een vorstin over van geringe historische betekenis.

In 2018 was Aalders als adviseur betrokken bij de publicatie van de herziene en uitgebreide editie van Oorlogsouders van Isabel van Boetzelaer.[1] De oorspronkelijke versie van dit boek verscheen in 2017.[2] Na publicatie bleek dat Oorlogsouders op essentiële punten onbetrouwbaar was.[3] De herziene en uitgebreide editie uit 2018 kon de verdenking van geschiedvervalsing echter niet wegnemen.[4]

Aalders was redacteur van het kwartaalblad De Republikein. Hij is lid van het International Advisory Board of Scholars and Experts van het Central Registry of Information on Looted Cultural Property in Londen[5] en bestuurslid van de Stichting Naleving Washington Principles.

Voorts maakt (of maakte) hij deel uit van de volgende onderzoeksgroepen:

  • Holocaust and Polycracy in Western Europe 1940-1944 van de Universiteit van Konstanz, Duitsland
  • Economy and War van de European Science Foundation (ESF)
  • Cold War and Neutrality: East West Economic Relations in Europe van de Universiteit van Wenen

Hij publiceerde in 2018 zijn memoires Het Instituut. Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie als speelbal van Den Haag en koningshuis.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.