Gehandicaptenparkeerkaart

Een Europese gehandicaptenparkeerkaart (GPK) is een parkeerbewijs met speciale rechten voor gehandicapte weggebruikers.

Europese GPK, Luxemburgs model

Nederlandse situatie

Er zijn drie soorten gehandicaptenparkeerkaarten: de bestuurderskaart, de passagierskaart en de gehandicaptenparkeerkaart voor instellingen. Alleen de eerste twee soorten kunnen worden verstrekt aan particulieren.

  • De bestuurderskaart is bestemd voor mensen met een handicap die zelf een motorvoertuig (auto of brommobiel) besturen;
  • De passagierskaart is bestemd voor mensen met een handicap die niet zelf een motorvoertuig besturen maar die als passagier meereizen;
  • De instellingskaart is voor instellingen voor gehandicapten, zodat zij met een taxibusje kunnen parkeren om cliĆ«nten in en uit te laten stappen.

Iemand komt in aanmerking voor een kaart wanneer men voldoet aan de wettelijke voorwaarden, wat wordt onderzocht door een onafhankelijke en door de gemeente aangewezen arts. Er bestaat een aparte medische specialisatie hiervoor: 'Arts indicatie en advies KNMG'. Gehandicaptenparkeerkaarten worden uitgegeven door gemeenten.

Regels voor gebruik

bord E6: Gehandicaptenparkeerplaats

Houders van een gehandicaptenparkeerkaart mogen parkeren op parkeerplaatsen die zijn aangegeven met bord E6: Gehandicaptenparkeerplaats.

In Nederland geldt dat een voertuig met gehandicaptenparkeerkaart mag parkeren op plaatsen waarvoor een parkeerverbod geldt, maximaal 3 uur mag blijven staan, en alleen indien het de andere weggebruikers niet hindert.

Op plaatsen waarvoor betaald parkeren van toepassing is moet ook een gehandicaptenparkeerkaarthouder betalen en zich aan de tijdslimiet houden. In veel steden geldt overigens een afwijkende regeling, bijvoorbeeld dat de houder van een GPK niet hoeft te betalen. Op particuliere parkeerplaatsen (bijvoorbeeld bij ziekenhuizen) kunnen ook afwijkende regels gelden.

Op wegen waar parkeren gratis is, maar wel gebonden aan een bepaalde tijdslimiet (bijvoorbeeld een blauwe zone), mag een gehandicaptenparkeerkaarthouder voor onbeperkte tijd parkeren.

Europese gehandicaptenparkeerkaarten zijn geldig in de gehele Europese Economische Ruimte en Zwitserland.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.