Fruitveiling

Een fruitveiling is een veiling waar fruit verhandeld wordt. Het bieden gaat in dalende volgorde (bij afslag). De meeste fruitveilingen verhandelen ook groenten.

Doelstellingen

De kerntaak van de veiling is het aanbod te groeperen en te vermarkten en dit onder het motto samen kunnen we het beter. De initiatiefnemers van deze coöperaties waren in sommige gevallen de telers zelf, maar ook handelaars en andere mensen die voeling hadden met de sector. De oorspronkelijke doelstelling werd doorheen de jaren uitgebreid met

  • De optimale bewaring van het fruit en het uitgangsmateriaal ( zoals bijv. jonge aardbeiplantjes )
  • Het keuren van het aangeleverde fruit in kwaliteitsgroepen
  • Het adviseren en controleren van de omstandigheden waarin het fruit gekweekt, geoogst en bewaard wordt bij de leden
  • Het actief promoten van het fruit naar de eindconsument door middel van een brede communicatie, het invoeren van merknamen ( truval, flandria, ...) en het doen van marktonderzoek.

België

De oudste Belgische veilingactiviteit in groenten en fruit dateert van 1905. Toen werd het syndicaat der moeskwekers van Leuven opgericht, een initiatief dat later resulteerde in de Centrale Tuinbouwveiling van Leuven (CTL) . De CTL fusioneerde met 3 andere veilingen uit de regio in de gemeenschappelijke Brabantse veiling Brava. In 2011 fusioneerde Brava met greenpartners tot Coöbra dat vervolgens opging in de BelOrta veiling.

In België zijn er 8 veilingen waar er fruit geveild wordt :

De Belgische fruitveiling uit Sint Truiden met afdelingen in Sint Truiden, Glabbeek, Zoutleeuw, Hannuit en Vrasene.

BelOrta uit Sint Katelijne Waver met afdelingen in Sint Katelijne Waver, Kampenhout en Zellik.

De Limburgse Tuinbouwveiling uit Herk-De-Stad.

De REO veiling uit Roeselare met afdelingen in Roeselare, Poperinge en Wetteren.

De veiling van Borgloon.

De coöperatie Hoogstraten met afdelingen in Hoogstraten en Zundert.

Groupement des Producteurs Horticoles Namurois in Wepion.

De Veiling Haspengouw uit Sint Truiden.

In de zomer van 2013 tekende BelOrta en veiling Borgloon een intentieverklaring tot fusie. 7 Belgische veilingen zijn verenigd in het verbond van Belgische tuinbouwveilingen (VBT). Vijf veilingen groeperen zich in de logistieke en administratieve veilingsassociatie (LAVA). Het doel van dit samenwerkingsverband is de commercialisatie, de kwaliteitscontrole en het onderzoek op elkaar af te stemmen.

Nederland

De oudste groenteveiling bij afslag in Nederland was de Broeker Veiling. De eerste veiling vond plaats in 1887. In Nederland zijn er meerdere fruitveilingen, te weten:

  • Fruitmasters, een coöperatieve veiling in Geldermalsen met ongeveer 900 fruittelers als lid.
  • The Greenery, die in hoofdzaak verkoop door bemiddeling organiseert en dus niet tot de veilingen in de 'strikte' zin van het woord kan gerekend worden.
  • Coöperatieve Fruitveiling Zuid-Limburg B.A.,
  • Coöperatieve Land en Tuinbouw Vereniging Zundert
  • Groenten- en Fruitveilingvereniging De Kerseboom te Mierlo, ontstaan in 1918.

Toekomst

In een recent verleden werden de veilingen gedwongen om te fusioneren en verregaand samen te werken. Deze noodzaak komt door een aanzienlijke schaalvergroting aan de vraagzijde. Het verhandelen van fruit (en groenten) speelt zich af in een steeds grotere mondiale context. Het is dan ook een kerntaak geworden om deze 'nieuwe' markten te verkennen en er het product te promoten. In de nabije toekomst dienen zich nog nieuwe fusies en samenwerkingsverbanden aan.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.