Fons Verplaetse

Alfons Remi Emiel (Fons) burggraaf Verplaetse (Zulte, 19 februari 1930) is een Belgisch econoom en ere-gouverneur van de Nationale Bank van België. Hij was een van de belangrijkste architecten van de devaluatie van de Belgische frank in 1982. Als gouverneur bereidde hij België voor op de invoering van de euro.

Carrière

Verplaetse, zoon van Leon-Achiel Verplaetse en van Alida Baert, afkomstig van Zulte, studeerde in 1951 af aan de Katholieke Universiteit Leuven als licentiaat in de handels- en consulaire wetenschappen. In 1953 trad hij in dienst van de Nationale Bank waar hij tewerkgesteld werd in de studiedienst.

Vanwege zijn groot economisch inzicht werd hij einde 1981 gedetacheerd bij het kabinet van eerste minister Wilfried Martens om mee het herstelbeleid van de regering-Martens V te helpen bepalen. Hij werd er chef van het economische departement en adjunct-kabinetschef. Samen met Jacques van Ypersele de Strihou, de toenmalige kabinetschef van de premier bereidde hij de devaluatie met 8,5% van de Belgische frank voor om de schuldenlast vanwege de hoge overheidsuitgaven te verminderen.

Na de devaluatie in februari 1982 tot in 1987 werd er verscheidene malen en petit comité onderhandeld in het Ardens dorpje Poupehan - waar Verplaetse een buitenverblijf had - tussen de premier, ACV-vakbondsleider Jef Houthuys, de toenmalige voorzitter van de BAC-bank Hubert Detremmerie en Fons Verplaetse zelf over het te voeren herstelbeleid van de regering.

Toen Van Ypersele in 1983 kabinetschef van de koning werd, volgde Verplaetse hem op. Hij bleef dit tot in 1987.

Ondertussen was Verplaetse in 1985 benoemd tot directeur van de Nationale Bank. In 1988, bij zijn terugkeer, werd hij er vice-gouverneur en het jaar daarop volgde hij Jean Godeaux op als gouverneur.

In 1990 verkreeg Verplaetse de beslissing om de Belgische frank te koppelen aan de sterke Duitse mark. Zijn grootste bekommernis was om België, ondanks zijn nog steeds hoge schuldenlast, van bij de aanvang te laten deelnemen aan de Europese Monetaire Unie. Samen met Guy Quaden, op dat ogenblik directeur van de Nationale Bank, nam hij de nodige maatregelen om België voor te bereiden op de invoering van de euro.

In 1997 bereikte Verplaetse de leeftijdsgrens van 67 jaar. Omdat de voorbereiding nog niet was afgerond, werd zijn mandaat door de regering met twee jaar verlengd. In 1999 werd hij opgevolgd door Guy Quaden.

Verplaetse werd nadien adviseur bij de Nationale Bank van Congo en werd in 2001 voorzitter van het Corporate Funding Programme (CFP), een samenwerkingsverband tussen bedrijven en niet-gouvernementele organisaties in verband met ontwikkelingshulp.

Bij Koninklijk Besluit van 26 april 1999 werd Verplaetse in de erfelijke adelstand opgenomen, met de persoonlijke titel van burggraaf. Hij nam als wapenspreuk Geloof in uzelf.

Verplaetse trouwde in 1954 en het koppel kreeg vijf kinderen.

Publicatie

  • Van devaluatie tot euro: het economische en meer bepaald het monetaire beleid van België (1980-2000), in: Res Publica, 2009, blz. 3-22.
Voorganger:
Jean Godeaux
Gouverneur van de Nationale Bank van België
1989-1999
Opvolger:
Guy Quaden
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.