Explosieven Opruimingsdienst Defensie

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (sic) (EOD), tot 2012 Explosieven Opruimingscommando Koninklijke Landmacht en Duik- en Demonteergroep van de Koninklijke Marine (sic) geheten, is de dienst van de Nederlandse krijgsmacht die tot taak heeft onontplofte vuurwerk, bommen, mijnen en andere explosieven en munitie, zowel te land als te water, onschadelijk te maken. De dienst maakt deel uit van het Operationeel Ondersteuningscommando Land (sic). De EOD is sinds 2012 onderdeel van Defensie en EOD'ers kunnen sindsdien ook worden ingezet als gewone militairen.

Explosieven Opruimingsdienst Defensie
Oprichtingsinds 2012 onderdeel van Defensie
Land Nederland
Krijgsmacht-
onderdeel
Koninklijke Landmacht
Onderdeel vanOOCL
Specialisatieonschadelijk maken van onontplofte explosieven
De Wheelbarrow, een op afstand bestuurbaar wagentje om explosieven op te ruimen

De EOD wordt standaard door de politie ingeschakeld als verdachte pakketjes, die mogelijk een explosief bevatten, zijn aangetroffen.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie is de enige organisatie die in Nederland zogenaamde geïmproviseerde explosieven, die ook wel met het Engelse acroniem IED (improvised explosive device) worden aangeduid, mag opruimen. Dit betreft in elkaar gezette explosieven door veelal terroristische groeperingen. Nederland kreeg hier in de jaren zeventig voor het eerst mee te maken, maar sinds 2007 zorgen deze geïmproviseerde explosieven in Nederland vaker voor een dreiging dan oude bommen uit de Tweede Wereldoorlog. Voor de explosievenopruimingsdienst zijn geïmproviseerde explosieven het lastigst op te ruimen. Het is immers vooraf onbekend hoe deze in elkaar zitten.

Het EOD maakt gebruik van diverse typen explosievenrobot, in volgorde van klein naar groot de Dragon runner, de Telemax en de tEODor.

V1

In 2020 wordt een bij Wilp aangetroffen V1 onschadelijk gemaakt. Er is niet gekozen voor het ter plaatse tot ontploffing brengen omdat de nabijgelegen snelweg daarbij zou kunnen beschadigen, en ook niet voor het met ontstekers en al vervoeren, wegens het risico daarbij te exploderen. Twee ontstekers zijn verwijderd. Dit kon niet met een robot, en moest daarom door twee specialisten zelf gedaan worden. Er is een watersnijder gebruikt omdat ze niet losgeschroefd konden worden. Een derde ontsteker kon blijven zitten. Dit was een elektrische ontsteker die werkte op een batterij. Deze was door het lange tijdsverloop leeg. De V1 zal vervolgens in stukken gesneden worden, die kunnen dan worden vervoerd om elders tot ontploffing te worden gebracht.[1][2][3]

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.