Ereperk der Gefusilleerden

Het Ereperk der Gefusilleerden ook wel genoemd Binnengaarde der Gefusilleerden (Frans: Enclos des Fusillés) is een kleine begraafplaats die is gelegen aan de Kolonel Bourgstraat in de Brusselse gemeente Schaarbeek. Er bevinden zich hier 365 graven van verzetsstrijders uit de twee Wereldoorlogen.

Herdenkingssteen voor de 35 gefusilleerde helden tijdens de Eerste Wereldoorlog
Ereperk der Gefusilleerden
PlaatsSchaarbeek, Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Ligging50° 51 NB, 4° 24 OL
Architectuur en landschap
Aantal graven 365
Diversen
Toegankelijkheid Ja
Detailkaart

Portaal    Mens & maatschappij

Het ereperk bevindt zich op de site waar voorheen de Nationale Schietbaan was en nu het complex van de VRT en de RTBF.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de schietbaan opgeëist door de Duitse strijdkrachten, die er 35 mensen fusilleerden, waaronder Jozef Baeckelmans, Philippe Baucq, Louis Bril, Edith Cavell en Gabrielle Petit. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden hier nog 261 mensen door Duitse militairen gefusilleerd, waaronder Youra Livchitz. Na de oorlog werd het grasveld waar ze begraven lagen, omgevormd tot gedenkplaats: het Ereperk der Gefusilleerden.

Op de begraafplaats zijn er 38 graven van onbekenden. Er bevindt zich een herdenkingssteen voor de 35 gefusilleerden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Daarnaast herdenkt een monument uit 1970 de onbekende Belgische politieke gevangene van de Tweede Wereldoorlog. Het bestaat uit een hoge grafzuil en een urn met daarin relikwieën van de slachtoffers van de concentratiekampen.

Iedere laatste zondag van april wordt in het Ereperk der Gefusilleerden een nationale huldiging gehouden ter ere van de gevangenen van de naziconcentratiekampen in aanwezigheid van de hoogste gezagdragers van België.[1]

De begraafplaats behoort tot het beschermd onroerend erfgoed van Schaarbeek sinds 12 januari 1983.

Het ereperk is gelegen tussen het terrein van de RTBF en de crèche van de RTBF. De ingang bevindt zich bij Kolonel Bourgstraat 102.

Zie ook

Referenties

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.