El escorpión

El escorpión of de scorpionkick[1] in het voetbal is een bijzondere beweging, waarbij de bal getrapt wordt door omhoog en naar voren te springen en de bal met de hak, de voetzool of de achterkant van de voet over of langs het eigen lichaam heen te schieten. De naam betekent schorpioentrap en duidt op de omhooggaande beweging van been en voet, die aan de staart van een dreigende schorpioen doet denken.

De uitvinder:
spits Arsenio Erico in de jaren dertig
De naamgever:
keeper René Higuita in 2007

Een keeper of een veldspeler in de doelmond kan zo de bal voor de doellijn houden door voorover te springen en de bal achter het lichaam omhoog uit het doel te werken. Ook aanvallers gebruiken de 'schorpioen'. De techniek kan rechtop of vallend uitgevoerd worden. De vallende variant is een soort omgekeerde omhaal, waarbij de speler niet achterover maar voorover draait.

Geschiedenis

De Paraguayaan Arsenio Erico voerde deze techniek als eerste uit, op 12 augustus 1934 tegen Boca Juniors. Deze spits was met 293 doelpunten in 323 wedstrijden in de Argentijnse competitie de meest doeltreffende speler aller tijden. Destijds werd de aanvallende actie el balancín (de wip) genoemd.

Als Escorpión werd de beweging benoemd en bij het publiek bekend door René Higuita, de legendarische keeper van het Colombiaanse nationale team, die in totaal 41 doelpunten maakte in zijn carrière.

Higuita

De eerste keer dat Higuita deze truc uithaalde was op Wembley, in een vriendschappelijke wedstrijd tussen Engeland en Colombia op 7 september 1995. De verbazing was groot bij deze gewaagde actie op een langeafstandsschot van Jamie Redknapp.[2]

Higuita's afscheidswedstrijd was een partij tussen een selectie uit Antioquia, waar Higuita op goal stond en een team van Vrienden van René. Daar kreeg hij de kans zijn beroemde actie te herhalen. Het lukte hem, hoewel het leek alsof de bal al over de doellijn was geweest.[3]

Andere spelers

Meer spelers hebben de Escorpión uitgevoerd en enkelen hebben op deze manier gescoord:

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.