Ducttape

Ducttape (Engels duct tape, letterlijk 'buizenplakband') is een zelfklevend en waterdicht soort plakband op textielbasis.

Een rol ducttape
Ducttape als amusement om te testen of iemand aan een muur kan hangen

Ducttape is olie- en waterbestendig en hierdoor geschikt voor noodreparaties. Het is praktisch in gebruik doordat het in de lengterichting erg sterk is, maar toch makkelijk af te scheuren in de breedterichting.

Naam

Er bestaat geen overeenstemming over het eerste gebruik van de naam.

Een theorie is dat het Engelse woord duck tape is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Omdat dit plakband leek op de toen gebruikte katoenstof die voor tenten en andere regenkleding werd gebruikt, heeft men hieraan toen de naam duck tape gegeven. Het woord duck werd toen gebruikt als synoniem voor katoenstof.

Een andere hypothese is dat de waterbestendigheid van dit plakband, net zoals die van de gebruikte katoenstof in het leger, de oorsprong van de naamgeving is. Nadat de soldaten van het slagveld huiswaarts waren gekeerd, gebruikten ze de naam duck tape, omdat dit plakband net als de katoenstof uit het leger zeer goed waterbestendig was. Na verloop van tijd is dit toen ingeburgerd.

Een derde theorie is dat men simpelweg gemakkelijk duck tape verstaat wanneer duct tape wordt gezegd.

Een andere theorie voor de naam van ducttape komt vanuit het Latijnse ducere (voltooid deelwoord ductum; leiden). Ducttape heeft daarmee dezelfde achtergrond als ecoduct en aquaduct; leiding tussen verschillende objecten.

Een andere verklaring voor de aanduiding ducttape komt uit de VS. Daar is heteluchtverwarming (koeling) gebruikelijk waarvan de geconditioneerde lucht getransporteerd wordt door middel van luchtkokers (ducts). Ter afdichting van de verbindingsstukken wordt daar plakband voor gebruikt, vandaar duct tape. Dit plakband moet natuurlijk goed afsluiten en duurzame plakeigenschappen hebben.

Een Amerikaans bedrijf (ShurTech Brands, LLC) produceert sinds 1980 ducttape onder de commerciële naam Duck Tape.

MythBusters

In een aflevering van het televisieprogramma MythBusters werd aangetoond dat het mogelijk is om een circa 30 meter lange brug van ducttape te maken die minstens één persoon kan dragen. In een andere aflevering werd aangetoond dat het mogelijk is een waterdichte boot en een werkend kanon van plakband te bouwen. In een derde aflevering werd een auto opgehesen die slechts met ducttape aan een kraan was vastgemaakt. In een vierde aflevering van MythBusters bewees men dat het mogelijk is om een gehavend vliegtuig door middel van ducttape weer vliegklaar te maken. In een vijfde aflevering van het programma wist men een gesloopte auto met behulp van ducttape weer rijdend te maken.

Gebruik in de ruimtevaart

spatbordverlenging, Apollo 17

Ducttape werd al sinds de vroege ruimtevluchten van de NASA meegenomen aan boord om spoedreparaties uit te voeren. Het is onder andere gebruikt tijdens de rampvlucht van Apollo 13 om het CO2-filter van de uitgeschakelde commandomodule te verplaatsen naar de maanlander.[1] Tijdens de vlucht van Apollo 17 is het gebruikt om een noodreparatie uit te voeren aan het maanvoertuig. Op 31 augustus 2018 dichtten astronauten een lek in de capsule van het ISS met hars en ducttape. Het gat had een diameter van zo'n 1,5 mm.[2]

Zie ook

Beluister (info)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.