Doode Bemde

De Doode Bemde is een natuurreservaat in de Dijlevallei, ten zuiden van Leuven. Het strekt zich uit aan weerszijden van de rivier de Dijle, op het grondgebied van de gemeenten Oud-Heverlee, Sint-Joris-Weert, Neerijse (Huldenberg) en Korbeek-Dijle (Bertem). Het is veruit het belangrijkste en meest waardevolle natuurgebied in dit deel van de Dijlevallei.[1] Het gebied is Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-gebied 'Valleien van de Dijle, Laan en IJse met aangrenzende bos- en moerasgebieden' (BE2400011).

Doode Bemde
Natuurgebied

Situering
LandBelgië
LocatieSint-Joris-Weert, Neerijse, Korbeek-Dijle
Coördinaten50° 49 NB, 4° 38 OL
Dichtstbijzijnde plaatsLeuven
Informatie
Oppervlakte2,48 km²
BeheerVrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud
Doode Bemde onderdeel van Valleien van de Dijle, Laan en IJse met aangrenzende bos- en moerasgebieden
Natura 2000-gebied
Situering
LocatieVlaams-Brabant
Informatie
Geldende richtlijn(en)Habitatrichtlijn en Vogelrichtlijn
BeheerVrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud
Site code (Europees)BE2400011 en BE2422315

Naam

Doode slaat op het ongeschikt zijn van de gronden voor de landbouwers. Een bemde (of beemd) is een vochtig grasland. 'Doode Bemden' betekent zoveel als onbruikbare graslanden. Maar de Doode Bemde is allesbehalve doods, voor vele dieren en planten vormt dit vochtige gebied een ideale biotoop.[2]

Beheer

Het natuurreservaat wordt beheerd door Natuurpunt vzw en de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud

Toegankelijkheid

De Doode Bemde is met zijn negen kilometer wandelpaden een van de best toegankelijke natuurgebieden van Vlaams-Brabant.[3] Er lopen twee wandellussen doorheen het natuurreservaat: de zuidelijke lus = rode pijlen en de noordelijke lus = blauwe pijlen) . Een Knuppelpad helpt de bezoekers de vochtigste gedeelten van het reservaat oversteken.[4]

Op het domein van het natuurreservaat zijn er twee vogelkijkhutten, één aan de Langerode vijver ("Neerijse Grote Bron") en één aan de Kliniekvijvers ("De Roerdomp") .

Zowel het station van Sint-Joris-Weert als het station van Oud-Heverlee liggen op wandelafstand van de Doode Bemde.

Afbeeldingen

Zie de categorie Doode Bemde van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.