Donkersgang

De Donkersgang in Groningen loopt van de Oosterstraat naar de Gelkingestraat. De straat is vernoemd naar het geslacht Duncker. Oorspronkelijk bestond de gang uit twee smalle ingangen. De ingang aan de Gelkingestraat lag tussen nummer 44 en 46. Doordat nummer 44 is afgebrand is de ingang aan de Gelkingestraat visueel veel breder.

Donkersgang
Ingang aan de Oosterstraat
Geografische informatie
Locatie      Groningen
BeginOosterstraat
EindGelkingestraat
Lengteca 50 m
Algemene informatie
Aangelegd in16e eeuw
Genoemd naargeslacht
Bestratingklinkers

Monumenten

In de Donkersgang staan twee panden die zijn aangewezen als gemeentelijk monument. Daarnaast zijn de twee panden lang de ingang aan de Oostertsraat, nummer 29 en 31, aangewezen als rijksmonument, terwijl aan de Gelkingestraat de gang begint naast het gemeentelijk monument op nummer 46.

AdresBouwjaarBeschrijvingMonumentFoto
Donkersgang 317e eeuwTweelaags pand met zadeldak, oorspronkelijk het achterhuis van Gelkingestraat 44 dat is afgebrand. Kap is in 2006 gerestaureerd en teruggebracht in oorspronkelijke vormGM 103896
Donkersgang 518e eeuwPakhuis onder zadeldak, gebouwd tegen achtergevel Gelkingestraat 46. Zeldzaam gaaf pakhuisGM 103896

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.