Derwisjstaat

De Derwisjstaat (Somalisch: Dawlada Daraawiish, Arabisch: دولة الدراويش) was een Dhulbahante[1] staat die in 1896 werd gesticht door Ismail Mire en Mohammed Abdullah Hassan.

Daraawiish
دولة الدراويش
1896  1920  
(Details)
Kaart
1915
Algemene gegevens
HoofdstadTaleh
TalenSomalisch, Arabisch
Religie(s)Soennisme
Regering
RegeringsvormMonarchie
StaatshoofdSultan

Deze religieuze en nationalistische leider rekruteerde Somalische soldaten in de Hoorn van Afrika en wist zo een loyaal leger te vormen. Met dit leger wist Hassan een sterke staat op te richten en gebieden te veroveren waarop aanspraak gemaakt werd door Somalische sultans, de Ethiopiërs en de Europese koloniale grootmachten, met name de Britten, Italianen en de Fransen. In de westerse wereld kreeg de Derwisjstaat bekendheid door het succesvol weerstaan van vier Britse militaire expedities en door het Britse leger te dwingen zich naar de kustgebieden terug te trekken. Diverse landen erkenden de Derwisjstaat dan ook als een onafhankelijke staat en het land was een bondgenoot van het Ottomaanse Rijk en het Duitse Keizerrijk.

In 1920 werd de Derwisjstaat door de Britten ten val gebracht na luchtaanvallen op de hoofdstad Taleh. De staat wist zich onafhankelijk te houden gedurende de wedloop om Afrika, en bleef de enige onafhankelijke islamitische macht in Afrika gedurende en na de Eerste Wereldoorlog.

De hoofdstad van de Derwisjstaat, Taleh

Zie ook

Voetnoten

  1. THE SCRAMBLE IN THE HORN OF AFRICA, Mohamed Omar, 2001, "In his last letter the Mullah pretends to speak in the name of the Darwiishes, their Amir (himself), and the Dolbahanta tribes. This letter shows his object is to establish himself as the Ruler of the Dolbahanta, and it has a Mahdist look"
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.