Hoorn van Afrika

De Hoorn van Afrika (Somalisch: Geeska Afrika, Arabisch: القرن الأفريقي), ook wel het Somalisch schiereiland, is de uiterste oostpunt van het vasteland van Afrika, waar de Rode Zee uitmondt in de Indische Oceaan. De term wordt tevens gebruikt voor het aangrenzende gebied. In dit gebied liggen de staten Ethiopië, Somalië, Eritrea en Djibouti.[1][2][3][4]

De Hoorn van Afrika

Belangrijke inheemse talen in deze streek zijn het Somalisch, Amhaars, Tigrinya, Afaan Oromo en Arabisch.

Geschiedenis van de Hoorn van Afrika

De Hoorn van Afrika

De Hoorn van Afrika (en Oost-Afrika als geheel) worden vaak genoemd als de kribbe van de mens. Hier zijn de eerste resten van de homo sapiens gevonden, de denkende mens. In de loop van de geschiedenis hebben zich in de Hoorn van Afrika rijken gevormd op christelijke en islamitische grondslag. In Ethiopië ontstond het mythische rijk van Priester Jan, die in Europa voor de tijd van de ontdekkingsreizen werd gezien als een Christelijke vorst in Indië. In Somalië ontstonden in de Middeleeuwen enkele zeenaties die tot grote bloei kwamen. Uiteindelijk werd de Hoorn van Afrika echter na lange oorlogen door Europese machten veroverd. Frankrijk nam bezit van Noordwest-Somalië. Italië van Eritrea, Ethiopië, West-Somalië en Zuid- en Centraal-Somalië. En de Britten kreeg de controle over Brits-Somaliland. In de jaren 50 werden deze gebieden echter onafhankelijk. Sindsdien hebben burgeroorlogen, staatsgrepen en interne conflicten (Mengistu Haile Mariam in het communistische Ethiopië, Siad Barre in het communistische Somalië) de Hoorn van Afrika tot een ontwikkelingsgebied gemaakt. Nog steeds woedt in Somalië de Somalische Burgeroorlog tussen verschillende fracties en het weggebroken landsdeel Somaliland.

Reliëfkaart van de landen in de Hoorn van Afrika en omliggende landen.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.