Dennenharszwam

De dennenharszwam, Phlebiopsis gigantea, is een saprofyte schimmel die witte (=vochtige) houtrot veroorzaakt op stronken en stompen van naaldbomen. De schimmel groeit in een dunne lichtgrijze laag van niet meer dan 1 mm dik, op het oppervlak van hout en bast van naaktzadigen. Het vruchtlichaam produceert seksuele basidiosporen die via de lucht worden verspreid, maar de schimmel heeft ook een aseksuele fase.

Dennenharszwam
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Klasse:Agaricomycetes
Orde:Polyporales
Familie:Phanerochaetaceae
Geslacht:Phlebiopsis
Soort
Phlebiopsis gigantea
(Fr.) Jülich (1978)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Portaal    Biologie

Deze zwam speelt een belangrijke ecologische rol bij de biologische afbraak van plantaardig materiaal van coniferen, met name via efficiënte depolymerisatie en mineralisatie van lignine.


Verspreiding

P. gigantea komt algemeen voor in Europa, Noord- en Centraal-Amerika, Oost-Afrika en Zuid-Azië.

Toepassing

P. gigantea wordt gebruikt als biologisch bestrijdingsmiddel tegen pathogene schimmels van het geslacht Heterobasidion, meer bepaald de dennenmoorder H. annosum die naaldbomen aantast. De werking verloopt via contact van de schimmeldraden. De integriteit van het celmembraan van een schimmeldraad van Heterobasidion die in contact komt met een schimmeldraad van Phlebiopsis gigantea wordt snel aangetast. Voor een efficiënte bestrijding is kunstmatige inoculatie van de stompen van de bomen nodig; de van nature aanwezige hoeveelheden P. gigantea zijn niet voldoende om Heterobasidion te bestrijden.[1] Sporen van P. gigantea zijn commercieel verkrijgbaar, bijvoorbeeld in het product Rotstop van het Finse bedrijf Verdera.[2]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.