De snorrende snor

De snorrende snor is het veertigste stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske. Het is geschreven door Willy Vandersteen en gepubliceerd in De Standaard en Het Nieuwsblad van 8 september 1956 tot en met 17 januari 1957.

De snorrende snor
StripreeksSuske en Wiske
Volgnummer40
ScenarioWilly Vandersteen
TekeningenWilly Vandersteen
Lijst van verhalen van Suske en Wiske
Portaal    Strip

De eerste albumuitgave was in 1957, destijds in de Vlaamse ongekleurde reeks met nummer 29. In 1969 verscheen het verhaal in de Vierkleurenreeks met albumnummer 93. De geheel oorspronkelijke versie verscheen in 1997 opnieuw in Suske en Wiske Klassiek.

Personages

Uitvindingen

Het verhaal

Tante Sidonia ziet een geheimzinnige figuur rond haar huis sluipen. Ze vraagt Jerom en Lambik langs te komen. Wiske maakt een foto van de geheimzinnige man. Tante schrikt als ze de foto ziet; het is haar eigen vader, "de Snor", die ze niet meer heeft gezien nadat hij is vertrokken uit het tehuis voor oude lieden. Het tehuis wordt nu verbouwd en Wiskes grootvader moest dus ergens anders heen. Hij durfde het echter niet aan om gewoon bij zijn dochter Sidonia aan te bellen.

De Snor plaatst een windwijzer in de tuin. Tijdens een wandeling ziet hij ineens een "Dinges", dat lijkt te komen uit een ander zonnestelsel. Niemand gelooft de Snor, maar Lambik ontmoet de Dinges enige tijd later. Het blijkt een robot te zijn. De Dinges bezoekt het huis van Sidonia en is in het begin heel vriendelijk. Hij overlaadt iedereen met geschenken, de Snor krijgt bijvoorbeeld een bromstoel.

De Snor wordt opgepakt door de politie, die later in opdracht van het Ministerie van Landsverdediging op zoek gaat naar de Dinges. In het park ontmoeten Suske, Wiske en de Snor Gaby Snoek. Met haar kinderwagen ontkomen ze aan agent 17.

De Dinges ziet hoe dom de mensen zijn nu hij de boze bedoelingen van agent 17 ziet die hen nog altijd volgt. Suske en Wiske komen bij Lambik logeren en zien ’s nachts dat Jerom en Lambik de Dinges in de kelder hebben en eraan sleutelen. Hij wordt nu kwaadaardig en wil de mensheid vernietigen. Jerom en Lambik worden vervolgens met slaapgas bedwelmd door een zonderlinge figuur en door de robot meegenomen in een raket. De Snor volgt met de bromstoel en Suske, Wiske en tante Sidonia volgen met de gyronef. De Snor doet een ontdekking en vertelt de vrienden dat de Dingesen naar Afrika vliegen om daar een basis op te richten. Van daaruit willen ze de aarde veroveren. De vrienden worden overvallen in een dorpje en de bevolking wordt meegevoerd over de Rode Zee en wordt als slaven verkocht aan een Sjeik. De Snor vermomt zich als sjeik Ali-Ben-Zine en gaat naar hoofdman Ag-Ben-Fuut en de vrienden bevrijden de dorpelingen.

De vrienden worden door de Dinges in slaap gebracht en naar de basis in de woestijn gebracht. De Snor volgt, maar ook het leger van de Verbonden Naties (leger van verschillende landen) is op zoek naar de basis. De vrienden verslaan de robots en hun leider − het zijn allemaal dezelfde soort Dingesen −, maar Lambik en Jerom blijken nu aan de kant van de robots te staan. Door een magnetisch veld wordt de basis gered van de aanval van het leger. De geheimzinnige leider klimt uit de basis en spreekt het leger toe; hij zegt dat hij van de planeet Fiksion komt en dat de mensen elkaar moeten beminnen. De robots vormen hierbij de boodschap "BEMINT ELKANDER" in de lucht. Het blijkt echter gewoon professor Barabas te zijn, die de mensheid wilde samenbrengen door de angst voor een gemeenschappelijke vijand. Daarom had hij een heel leger Dingesen in elkaar gezet. Lambik en Jerom moesten de professor helpen nadat ze ontdekt hadden dat hij de leider van de robots was. Ze biechten ook op dat ze de Dinges die bij tante Sidonia te gast was hadden gesaboteerd zodat deze kwaadaardig werd, uit jaloezie op de Snor die alle aandacht kreeg. De professor wint de Nobelprijs voor de Goede Bedoelingen.

Achtergronden bij het verhaal

  • Het “Dinges”-motief is opnieuw gebruikt door Paul Geerts in Het dreigende dinges (1984).
  • Gaby Snoek, die met haar kinderwagen voorbij komt, is een personage uit een andere stripreeks van Vandersteen, De familie Snoek.
  • In strook 87 van de oorspronkelijke zwart-witversie van het album De snor van Kiekeboe (1984) in de stripreeks De Kiekeboes door Merho protesteerden verschillende bekende stripfiguren met snorren aan Kiekeboe's deur. Eén van hen was De Snor. In de kleurenversie van dit verhaal is hij echter verwijderd.
  • Opa Snor keerde pas veel later in de Suske en Wiske-hoofdreeks nog eens terug, in De ongelooflijke Thomas (2001) en vervolgens opnieuw in De tijdbobijn (2009). Deze verhalen zijn niet meer van de hand van Vandersteen, noch van zijn eerste opvolger, Paul Geerts.
  • Vandersteen had de dreiging van een buitenaardse aanval die aan het einde van het verhaal een farce blijkt al eerder gebruikt in De gezanten van Mars.
  • Ook in de tekenfilmserie gemaakt door Atelier5 verscheen dit verhaal, alhoewel het op enkele punten iets aangepast is.
  • De robot komt nog eens terug in De irritante imitator (2016).

Uitgaven

Publicaties
Krant of tijdschrift Nummer Publicatiedatum Voorganger Opvolger
De Standaard / Het Nieuwsblad 32 8 september 1956 - 17 januari 1957 De vermoeiden De stemmenrover
Het Nieuwsblad van het Zuiden 15 22 augustus 1957 - 2 januari 1958 De ringelingschat De stemmenrover
Albumuitgaven
Stripreeks of collectie Nummer Eerste druk Voorganger Opvolger
Vlaamse ongekleurde reeks 29 1957 De spokenjagers De stemmenrover
Hollandse ongekleurde reeks 19 1957 De spokenjagers De stemmenrover
Gezamenlijke tweekleurenreeks 64 1966 Jeromba de Griek De vliegende aap
Vierkleurenreeks 93 maart 1969 De briesende bruid De sissende sampan
Suske en Wiske Collectie 7 1986
Rode klassiek reeks 33 februari 1997 De spokenjagers De stemmenrover
Originele Verhalen 9 april 2001
Uitgave VUM-groep 29 2005 De spokenjagers De stemmenrover
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.