De Luif

De Luif is een klein restant van de voormalige, veertiende-eeuwse vestingwerken in het eerste kwadrant Klein Italië in Venlo.

De Luif
De Luif tijdens de bouw van de Maasboulevard
Locatie
LocatieHavenkade, Venlo
Status en tijdlijn
Oorspr. functievestingwerk
Huidig gebruikstadsmuur
Bouw gereed14e eeuw
Erkenning
MonumentstatusRijksmonument
Monumentnummer37180
De Luif voor de jaren 50, toen de aanliggende huizen werden afgebroken
Portaal    Civiele techniek en bouwkunde

Etymologie

  • Van het Duitse woord Loewe. Via loeve is het uiteindelijk verbasterd tot loef. In het Venloos dialect wordt het dan vervolgens Luif.
  • Loef is in het Nederlands ofwel de zijde van een schip waar de wind vandaan waait, ofwel in de geologie de zijde van een berg of landschappelijk element waar de wind vandaan waait.[1] In het Venloos wordt dit Luif.

De naam Luif heeft dus waarschijnlijk verband met de ligging aan de Maas, waar regelmatig de wind uit westelijke richting komt.

Uiterlijk en ligging

De Luif in 1965

De Luif heeft een weergang, rust op zeven rondbogen en is voorzien van een pannen dak. De Luif ligt aan de haven, omsloten door de Oude Markt, de Maasboulevard, Theater de Maaspoort en de plek waar vroeger het stadskantoor lag en inmiddels het poppodium Grenswerk is gebouwd.

In de zeventiende eeuw zijn op en tegen de rondbogen zogenaamde muurhuizen gebouwd, die later, tijdens de slechting van de vestingwerken, werden afgebroken waardoor het restant stadsmuur weer vrij kwam te liggen. De Luif was het enige gedeelte van de stadsmuur waar binnensmuurs geen weg langs liep. In het midden van de jaren vijftig van de twintigste eeuw werd dit deel van de stadsmuur door de architect Jules Kayser gerestaureerd.

Toekomst

Momenteel wordt aan de oude Havenkade de Maasboulevard gebouwd. Als onderdeel daarvan wordt het Theater de Maaspoort tot op de Luif uitgebreid. De Luif wordt dus opnieuw "ingekapseld".

Zie ook

Zie de categorie Luif van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.