Theater de Maaspoort

De Maaspoort Theater & Events is een theater en congrescentrum gelegen tussen de Oude Markt en de Peperstraat in Venlo. Op 24 augustus 1984 werd De Maaspoort door koningin Beatrix geopend. De naam Maaspoort herinnert aan de vroegere stadspoort die in de directe omgeving van de huidige schouwburg lag.

De Maaspoort Theater & Events
Ingang De Maaspoort Theater & Events
Opgericht1982
Openingsdatum1984
Locatie Venlo
Personen
EigenaarStichting De Maaspoort
DirectieLeon Thommassen
ToneelmeesterTon Lamberts
Medewerkers46
Gebouw
Gebouwd1982
Overig
Aantal zalen3
Lid vanVSCD
Officiële website
Portaal    Kunst & Cultuur

De Maaspoort Theater & Events

De Maaspoort Theater & Events is de grootste podiumkunstenvoorziening in Noord-Limburg. Het huidige gebouw dateert uit 1984. Het complex omvatte vanaf de start een grote zaal met een lijsttoneel met een capaciteit van 764 stoelen, een kleine zaal met een capaciteit van 220 stoelen en een vijftal congresruimten. De Maaspoort Theater & Events presenteerde zich vanaf het begin met een breed palet aan podiumkunstvoorstellingen, vooral op het gebied van dans, visueel theater en muziek. In het programma was en is de professionele podiumkunst van groot belang, maar De Maaspoort Theater & Events initieerde en ondersteunde ook voorstellingen op semiprofessionele en amateurbasis. Daarvoor werkte ze samen met culturele en maatschappelijke groeperingen uit de regio. Ter ondersteuning van de inhoudelijke doelstelling werden er ook activiteiten ontwikkeld op het gebied van evenementen en op het gebied van horeca. Jaarlijks vonden er in De Maaspoort Theater & Events een kleine 300 activiteiten plaats, die 130.000 tot 150.000 bezoeken genereerden.

Voorgevel Theater De Maaspoort 1984-2010

In 1981 werd Stichting Congres- en Cultureel Centrum Venlo opgericht die na haar installatie Congres- en Cultureel Centrum Venlo B.V. opricht. Het bestuur van de stichting bestond uit drie leden uit het college van B&W, drie leden uit de gemeenteraad en vijf leden uit het Venlose sociaal-culturele leven. Met de bouw van de schouwburg werd op 3 april 1982 begonnen. In december 1983 werd de naam Congres- en Cultureel Centrum Venlo B.V. gewijzigd in De Maaspoort Venlo B.V. Op 24 augustus 1984 werd “De Maaspoort” officieel geopend door koningin Beatrix. Naast cultuur in De Maaspoort zette de directie zich ook in om evenementen naar Venlo te halen die zich niet binnen de muren van het theater afspelen. Nog steeds is De Maaspoort Theater & Events nauw betrokken bij de organisatie van evenementen als de Boètegewoëne Boètezitting en de Ouverture. Gaandeweg verwerft De Maaspoort Theater & Events een vaste plek in Noord-Limburg.

De Maaspoort Theater & Events kreeg per 1 januari 1991 van het bestuur van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties de A-status. Naast de stadsschouwburg in Heerlen was De Maaspoort Theater & Events daarmee het tweede Limburgse A-Theater. In 2000 werd het gebouw technisch gezien gemoderniseerd door verhoging van de toneeltoren van 18,68 meter naar ruim 24 meter en het installeren van de automatisch bedienbare trekkenwand. In november 2003 was er een directiewisseling. De nieuwe directeur gaf de plannen om De Maaspoort Theater & Events uit te breiden vorm en wilde de drempel nog verder verlagen en de samenwerking met culturele instellingen, zoals Filmtheater De Nieuwe Scene, in de regio versterken.

In 2013 is de voorgevel aangepast met een glazen voorgevel en is onderdeel geworden van de Maasboulevard en alle bestaande ruimten zijn gerenoveerd. De grote theaterzaal is uitgebreid met 36 stoelen waardoor de totale capaciteit uitkomt op 800 stoelen. Daarnaast is het theater uitgebreid met een nieuwe theaterzaal op de tweede verdieping met een flexibele capaciteit van 350 zitplaatsen op een inschuifbare tribune en balkon of 900 staanplaatsen.

Prins van Oranje

Schets van voormalig concertgebouw De Prins van Oranje in Venlo

In 1984 werd het voormalige, door Hendrik Petrus Berlage ontworpen theater Prins van Oranje (in de volksmond simpelweg De Prins genoemd) na circa zeventig jaar dienst gesloten, omdat de locatie van het theater niet meer voldeed aan de eisen van de gemeente Venlo. Aangezien op de huidige plek van de Maaspoort nog ruimte was voor herbestemming, besloot men om in 1982 te beginnen aan nieuwbouw van het theater, welk opende nagenoeg op hetzelfde moment als het oude theater haar laatste voorstelling had.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.